2010-06-30

Mer svensk euro-galenskap

När man trodde att blindgalna euroitiska Folkpartister var det snurrigaste som fanns att se i ankdammen i denna den yttersta tiden så kommer "vänstereliten" och distanserar Fp-stollarna med hästlängder.

”Dags att inse allvaret för Europa och demokratin”

Ej i trafik
jo man undrar när vänstereliten ska få upp alla seglen och komma i trafik


"Fortfarande tror en liten medialt röststark grupp vänsterdebattörer att krisen orsakas av den gemensamma europeiska valutan."
No shit Sherlock, det är i globalt perspektiv en ganska illuster församling "vänsterdebattörer" som säger att euro-konstruktionen har allvarliga inbyggda systemfel och då har man bara avverkat de som är ekonomer till professionen, går man vidare blir listan ännu längre. Bl.a. kan ju kända "vänsterdebattörer" som M Wolf på FT nämnas eller på Telegraph Ambrose Evans-Pritchard, riktiga vänsternästen de där blaskorna, för att inte tala om de nämnda "vänsterdebattörererna" som förmodligen sover med Marx under huvudkudden.

"Det är en huvudlös ståndpunkt som eldar på den nationalism, fascism och nazism som åter börjar göra sig bred i Europa."
Det skulle förstås aldrig falla den illustra utopidrömmande församlingen in att det kanske är deras huvudlösa drömmar om världsregim som per definition inte kan kombineras med ett realt demokratiskt system som kan vara orsaken till nämnda företeelsers framväxt. Och deras vanligen omfamnade av nyliberal ekonomiska ideal som håller uppe en hög arbetslöshet.

"Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin har tyvärr markerat distans till euron och plötsligt är vi eniga bara med FP-ledaren Jan Björklund om ett ja till euron snarast möjligt."
Distans? ska man skratta eller gråta, de har bara visat på normalt sunt förnuft, bara en idiot till eurokramare (vilket de bägge är) skulle i rådande läge propagera för en ny charad till folkomröstning. Mona sa dessutom klart och tydligt att hon "tror på euron", men det är dumt att stressa när man ändå inte kan vinna.

Att Arena eliten egentligen är folkpartister har väl iofs länge varit en öppen "hemlighet".

"När tusentals demonstranter tågar mot det grekiska parlamentet och ropar ”tjuvar” till demokratins valda företrädare så är det dags att inse allvaret för Europas och för demokratins framtid."
Jo det är ju ganska rimligt när deras demokratiskt valda företrädare heller tjänar europeiska bankirer och en artificiell fiktion som Euron, och i detta värv ska sänka pensioner och välfärd för den egna befolkningen samt slumpa bort deras egendom därför att EU och IMF dikterar så. "tjuvar" är ett alltför snällt uttryck för politiker som så grovt sviker sina egna medborgare för den utopiska drömmen om storEUropa.

"Euromotståndarna tror att länder som Grekland, Portugal, Spanien och Italien skulle må väl av att kunna devalvera sig ur sina budgetproblem. Men en återgång till nationella valutor skulle utlösa nya spekulationer och en serie kraftiga devalveringar i Europa som åter triggar igång den ekonomiska krisen i kapitalismens hjärtland USA med katastrofala effekter globalt som följd."
Hur svårt kan det vara att förstå att det inte går att med någon mening går att spekulera mot en flytande valuta. Valutaspekulationerna vi sett har varit en "bettnig" att ett land inte kan hålla sin "peg", de har begränsade resurser av utländsk valuta.

Dessutom handlar det inte primärt om att devalvera sig ur kriser utan om att kunna ha en inhemsk ekonomisk politik som gynnar produktion och sysselsättning, en effekt av sådan politik riskerar att importen ökar, i allmänhet måste detta korrigeras och med en flytande valuta tar valutan den smällen.

Man kan inte undgå tanken att skribenterna sitter fast i den nyliberala IMF modellen att exportledd tillväxt är det enda som gäller och att inhemsk ekonomi ska sättas på undantag.

Antar att den katastrofen som pågår i t.ex. Lettland när man håller på med vansinnig interndevalvering för att hålla en menigslöst värde på valutan är en modell för skribenterna.

Problemet för ett land som USA, som vanligen bryr sig betydligt mer om att skapa arbetstillfällen än Europa, är länder som Sverige och Tyskland som stramar åt för att gynna än mer exportöverskott fast de redan har stora sådana. Man undrar om skribenterna överhuvudtaget förstår att våra exportöverskott (som möjliggjort budgetöverskott) är tack vare Grekland, Spaniens, USAs etc exportunderskott, utan dessa hade våra överskott varit teoretiskt och praktiskt omöjliga och därmed i praktiken också en politik med budgetöverskott.

"Växande statsskulder utlöser oundvikligen spekulationsattacker, som i sin tur måste avvärjas med skattemedel vilket ökar statsskulderna."
Ännu mer goddagyxskaft, detta har ingen som helst empirisk bärighet. Attackerna sker mot länder som "peggar" valutan eller de som varit så infernaliskt korkade att de gett upp sin nationella suveränitet och privilegiet att ha en agen valuta. Man kan rekommendera skribenterna att läsa "vänsterdebattören" Krugman på den suspekta vänsterblaskan NYT som regelbundet raljerar om detta genom att visa på hur kostnaden för att låna inte alls drabbar de som är "lättsinniga" utan läder som t.ex. Irland som var tidigt ute med åtstramning och sk "sunda statsfinanser" och hur klubbandet av åtstramningspaket i tex Grekland och Spanien följts av högre kostnader för att låna.Den illustra församlingen:
Håkan A Bengtsson, chef Arenagruppen
Nisha Besara, chefredaktör Dagens Arena
Devrim Mavi, chefredaktör Arena
Per Wirtén, författare, frilansskribent

Kenneth Kvist, tidigare partisekreterare (V)
Lennart Värmby, gruppledare (V) landstinget Kronoberg
Philip Johnsson, kulturpolitiker (S)

Anders Ehnmark, författare
Bror Perjus,författare
Anders Carlberg, grundare av Fryshuset
Sverker Sörlin, professor, författare
Robert Janson, journalist Kommunalarbetaren
Lars Lönnback, ambassadör

G20 lovar halvera budgetunderskott

Jo de lovar det, men nu är det så att man kanske kan kontrollera utgifterna om man är villig att överge medborgarna som valt en, men de kan inte kontroller intäktssidan. Som vi kunnat se ett antal gånger här i landet hur t.ex. höjd nominell momssats i realiteten åstadkommit lägre momsintäkter när konsumtionsutrymmet minskar. Iofs inte sällan har ju det också vart avsikten, att strama åt konsumtionen, än för att öka sparandet och investeringar (sic!), än för att bara jäv--s med medborgarna kan få intrycket av.


fotbollsplan
även dessa [G20] borde komma i trafik, men för dessa ser nog även en helt vanlig fotbollsplan så här besvärlig ut.

4 comments:

Björn Nilsson sa...

Jösses, vilket gäng! Senast jag hörde talas om Anders Carlberg var nog när Foto-Lasse skrev på sin blogg att Carlberg höll på med omvandling av ett hyreshus till bostadsrätter i en gammal närförort till Stockholm. Den killen kallade sig kommunist en gång i tiden. Ehnmark var en så där lagom radikal författare i randig arbetarblus en gång när det begav sig. Och Kvist var känd som "Kommunist-Kvist". Men när det nästan börjar se ut som en förrevolutionär situation i Europa blir de förskräckta och backar!

För att citera Bibeln: "Om en lem är dig till förtret, skär av den." Nu råkar finanskapitalet vara oss "till förtret", så då borde det väl rimligen oskadliggöras, inte tillåtas fortsätta ställa till ofog.

Björn Nilsson sa...

PS. Det här kan ju vara spaltutfyllnad under sommartorkan i morgonblaskan också. Eller ett rötmånadsfenomen som är bortglömt när sommarvärmen är över. Snart kanske Radetzki får köra sin vanliga litania om att byta ut svenskan mot engelska också om man inte hittar något bättre att fylla spalterna med. DS

Teckentydaren sa...

Det hela känns lite grand som när våran EU minister utan portfölj, Wallström, började yra om hur koncentrationslägren skulle börja byggas i Europa om inte fransmännen (?) röstade ja till EU konstitutionen.

De rödgröna blev nog inte glada över detta vänsterinhopp i eurodebatten nu när de försöker göra stort nummer av de rödgröna som euromotståndare. Detta trots att fakta säger att närmare 70% av de rödgröna tror på euron och på sikt inte vill annat än att vi ska gå med i euron.

Var Mp står när det gäller skulle jag inte våga gissa och efter V:s märkliga ryggradslösa piruetter i frågan om offentliga överskott och budgettak och nu EU utspelet, som i sak lika gärna skulle kunna ha innehållit ett ja till euron, skulle jag inte lita på dem heller.

Nu är det ju så att vi har ett avtal med EU som säger att vi är skyldiga att ge upp vår valuta och ha euro istället. ECB påminner om detta i tid och otid, att Sverige ska ta sista steget och gå med ERM, man är även noga med att påpeka att det inte är frivilligt att ansluta sig till euron, det är obligatoriskt för EU medlemmar som inte har undantag vilket vi inte har. Fram till våra politiker skrev på den senaste EU konstitutionen, Lissabon fördraget, skulle man om man tänjer på det kunna hävda att det var lite av en öppen fråga. Men när "vi" utan knot skrev på detta fördrag efter att vi hållit folkomröstningen körde faktiskt våra politiker över folket och annullerade folkomröstningsresultatet. Att i dag stå och göra sig breda om respekterande av folkomröstningen här ett hyckleri som saknar motstycke.

Jan Wiklund sa...

Här får dom svar på tal från Etienne Balibar, tidigare EU-entusiast "från vänster" som nu definitivt har gett upp hoppet: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/may/25/eu-crisis-catastrophic-consequences.


"Clearly, this is only the beginning of the crisis. The euro is the weak link in the chain, and so is Europe itself. There can be little doubt that catastrophic consequences are coming."

och vidare

" [...] the European left is also now bankrupt. In the broader political space, stretching across borders, that is now relevant, it has lost every capacity to express social struggles or launch emancipatory movements. It has surrendered to the dogmas and rationales of neoliberalism. Consequently it has been ideologically disintegrated. Deprived of any strong popular support, those parties which represent it nominally are now powerless spectators of the crisis, for which they offer no specific or collective response."

Det är som om han syftade på Arenagruppen.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>