2010-06-16

World Cup

 
The real World Cup

3 comments:

Björn Nilsson sa...

Jag har ingen koll på siffror, men brukar inte massevenemang av den här typen normalt gå back numeraa? Det finns väl två alternativ: antingen får skattebetalarna stå för fiolerna, eller också får skattebetalarna stå för fiolerna (det sista fallet avser när privatföretag sponsrar men sedan lik förbaskat drar av bidragspengarna i deklarationen medan det första fallet är mer öppen plundring via offentliga fonder).

/lasse sa...

Enligt Sydafrikas budget ska VM bidra med 0,5% av BNP tillväxten. Jag är skeptisk till sådana uppskattningar, den typen av "beräkningar" blir populära när man inte kan motivera kostnader med normala argument.

Man har spenderat 34 miljarder på VM, förbättrat flygplatser och byggt en ny samt fem nya stadions.

Med tanke på bostadsstandarden som kan ses i filmen och att minst 50% av befolkningen lever i svår fattigdom kan man fråga sig om stadions är den rätta prioriteringen.

Kina tog också i som bara den med OS och står nu med anläggningar som det inte är så stor nytta med, huvudarenalär ska omvandlas till nån sort stort shoppingcenter.

Det fattiga Sydafrika spenderar 34 miljarder och FIF gör rekordvinst med drygt 25 miljarder.

Man kan se liknande i Malmö, man sparar inte på krutet för att bygga i de fina områdena och verkar lägga mycket på att få till in "fräck" yta. Man garnerar sig med yta som ska signalera framgång, samtidigt är Malmö nettomottagare i kommunsystemet, har högst andel fattiga barn, en generell låg inkomstnivå etc, etc. Att rikets tredje största stad är nettomottagare i kommunsystemet är bedrövligt och ett dåligt tecken på tillståndet i den inhemska ekonomin.

Man verkar ha en tro på att de ytliga tecknen på en framgångsrik ekonomi är det som genererat framgång och inte bar en effekt på ytan av en ekonomi som går bra. Känns som om man ägnar sig åt ekonomiska Potemkinkulisser.

Björn Nilsson sa...

Ytan ÄR väl själva budskapet. Å ena sidan är det modernt, å andra sidan kan man kanske jämföra med "jubelfesternas och attentatens tid" som Strindberg skrev om för länge sedan. Överklassen firar sig själv, och så kommer någon och kastar en bomb då och då.

Det är klart att Sydafrikas BNP kan få sig en injektion, men någon större del av den ökningen lär inte nå ut i kåkstäderna och den fattiga landsbygden. Sydafrika kan väl tävla med Brasilien i ojämn inkomstfördelning, och den lär inte bli jämnare på grund av några svettiga fotbollsspelare. Är det inte färre besökare än väntat förresten? Kan antyda att VM och prinsessbröllop och liknande tillställningar håller på att bli svårare att sälja till de underhållningstörstande massorna.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>