2010-07-26

"Är det rätt att bomba Afghanistan"

"- Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. Det är fruktansvärt att säga så, men jag har inte hört någon annan som kan tänka ut ett annat sätt att få stopp på det som har hänt. Hur får man talibanerna att gå med på bombstopp? I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt.
"

"Mona Sahlin, som uppenbarligen missförstått vem det var som stod för bomberna"
Aftonbladet Janne G.

SAP pressbild, fotograf Anna-Lena Ahlström
Med sådana uttalanden i bagaget är kanske inte en Afghanistanvisit den allra lämpligaste valstrategin.
Sahlin besöker krigets Afghanistan
– Huvudsyftet är att hon ska bilda sig en egen uppfattning om läget i landet, säger partiets utrikespolitiska sekreterare Oscar Stenström.
Sahlin landade i Kabul tidigt på måndagsmorgonen svensk tid ...
Ett fullspäckat välplanerat program där den utländske potentaten vallas mellan de olika lokala potentaterna i form av den västinstallerade regimen, EU, FN etc, inkl diverse "do gooder" organisationer. Alla som gör sitt för att visa den bilden de vill att den utländske potentaten ska se. Är det någon som tror man kan bilda sig en objektiv uppfattning om läget i landet på detta sätt?
Sahlin på första Afghanistanbesöket
Det är första gången Sahlin besöker landet och intrycken är många. Hon säger sig vara tagen över hur utbredd korruptionen är.

- Det är inte brist på pengar utan frågan är var pengarna tar vägen, säger Sahlin.
Som det verkar gör människan detta uttalande första dagen i landet, hur i hela fridens namn kan man få överblick över korruption på några timmar och från det dra slutsatsen att det inte finns någon brist på pengar.

Uppgifterna i media och kvalificerade observatörer att det krigshärjade landet är korrupt torde inte vara speciellt osannolikt, men att själv kunna dra den slutsatsen efter några timmars VIP-besök verkar närmast innebära övernaturlig observationsförmåga, en synsk förmåga som förmodligen är unik. Man anar högergarderingen där, det är aldrig brist på pengar till de fattiga, det finns mer än nog åt dem, det är bara så att de används fel så synvillan uppstår som om de fattiga fick för lite.


Kan besöket vara för att blidka förmodat krigisk 08-medelklassväljare? Denna hett eftertraktade väljargrupp, som inte ens S- kommunal och landstingspolitiker i 08-området som tillsynes rekryterade direkt från Timbro förmår att rå på och övertyga att S på riksnivå är ett högerparti för dem.

Man blir förstås en aning orolig nu när Sahlin som genuin vindflöjelspopulist ska bearbetas av regimen och "do gooder" eliten i Kabul. En boxningsseger av den S-märkte hårt slående Roberto och hux flux skulle proffsboxning tillåtas.
"Det är ju en väldigt gammal lag från 60-talet. Proffsboxningen har förändrats väldigt mycket sedan dess. Dessutom har det dykt upp väldigt många nya kampsporter som handlar om sparkar och slag mot huvudet."
Mona Sahlin - 2002-11-16
Jo det är Sahlinlogik i den högre skolan.


Louis Vuitton baglady, privatjet och partajande med 08 eliten på Mallis förmådde inte blidka den svårflörtade 08 medelklassen, det ser hopplöst ut, tror inte att "krigisk partiledare mitt i krutröken" (alt. global statsman som inspekterar trupperna i 3:e världen "kolonierna") hjälper.

Men det ska förstås bli kul att se hur Mona tar sig ut i hjälm och skottsäker väst. Kan hon matcha den hårtslående Condi och peka med hela handen och ange anfallsriktningen.


4 comments:

Björn Nilsson sa...

Vad är det jänkarna säger? Något om att ha en fot i munnen när man pratar? I alla fall är det komiskt (om det nu inte vore så tragiskt) med statsministerkandidatens göranden och låtanden i Afghanistan. Undrar om det finns några handfasta undersökningar om att befolkningen i Storstockholm skulle vara speciellt krigsbenägen för övrigt? Har man gått ut från socialdemokratiska partihögkvarteret och frågat människorna som ilar förbi på Sveavägen om de verkligen gillar det här kriget?

/lasse sa...

På tal om citatet om proffsboxning är det värt att notera den bortgångne kronofogden och Fp politikern Sten Sjöholm. Det var på den tiden det fanns verkliga människor i folkpartiet och inte vara dessa märkliga broilers de har nu förtiden som bara har högervinge.

Hans gärning som chefskronofogde i Helsingborg är förmodligen fortfarande levande hos den äldre generationen där. Fogden som inför en jul införde moratorium mot indrivning hos skuldsatta barnfamiljer. Han blev JO anmäld och fick böta för detta, men det lär vara så att han som chef såg till att tänja på reglerna lite mer diskret trots detta i liknande fall framöver.

Drev med glöd och personligt engagemang frågor som förbud mot proffsboxning, barnaga, avskaffad statskyrka mm.

Björn Nilsson sa...

Otroligt. Idag hade han väl blivit styckmördad och körd genom någon politisk köttkvarn!

/lasse sa...

Även på den tiden var han lite för magstark för folkpartisterna, han var sk politisk vilde ett tag. Om det gällde frågan om höjningen av den regressiva konsumtionskatten som nämns i den länkade artikeln vet jag inte men det kan vara troligt. S och Fp gjorde i alla fall up om höjning.

Men han kan nog på många sätt illustrera den mittenförskjutning som Kerstin skriver om på Motvallsbloggen.

Idag hade den gode Sjöholm nog inte gjort sig besvär i rottingmajorens parti.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>