2010-07-29

Kriget mot/för ... vadå?


Man är lite undrande varför Sahlin reste just nu till vårt krig i Centralasien. Mona brukar vara självskrivet politiskt stjärnskott på Stockholm Pridefestival och få en heldel rubriker på det. Kan det vara en anledning att med den nya imagen som seriös landsmoder inte just nu vill förknippas med för mycket "flams" i rubrikerna som typ Pridefestivalen. Hennes engagemang och ståndpunkt när det gäller HBT frågor är det förstås ingen som betvivlar trots detta.

Mona på telefon till TT från Mazar-e-Sharif

Hon maler på de vanliga klyschorna, militären är där för det Afghanska folkets skull, kriget är kriget mot fattigdom, mot kvinnoförtryck, mot terrorism osv.

Pashtunerna som är de som i huvudsak är på oppositionssidan, de är förmodar jag också det afghanska folket. Men de kanske inte räknas. Av en del som jag kunnat förstå av vad en del av det  Afghanska "folket" tycker om talibaner eller banditgängget i Kabul och deras utländska hantlangare är det snarast typ "same shit different name" som ställer till jävelskap för hederligt folk som försöker sköta sitt.


Sahlin kommer också med klyschan att Afghanistan är ett medeltida samhälle som man, förmodar jag, ska lyfta upp till modern standard. Hon såg någon från helikoptern som gick och hackade i den torra jorden och fantiserade om vad denne tänkte, "där kommer dom, typ sovjet, USA etc och han går där och hackar som han gjort i århundraden".

Det är inte riktigt sann historieskrivning, före den stora förödelsen när inbördeskriget intensifierades på 80-talet var Afghanistan betydligt "modernare" än det är idag och relativt stabilt. I vart fall i de större städerna men även på landsbygden var det bättre. Fattigt ja, men betydligt mer välbeställt än idag. Huvudgrödan var inte opium på den tiden. På 26% av jordbruksarealen odlades vete, ca 3 miljoner ton om året producerades. Man exporterade 30.000 ton bomullsfibrer och 57.000 ton russin per år, värdens 4:e största russinexportör. Naturgas var största exportprodukten. Afghanistan hade ett vidsträckt och omfångsrikt bevattningssystem för sitt jordbruk och relativt bra vägar för att jordbruket skulle kunna få ut sina varor till marknaderna. Det mesta av detta har raserats av alla krigen som varit sen dess, den största förstörelsen var när De USA-stödda heliga krigarna "vunnit" och började kriga sinsemellan.

1979 hade Afghanistan ett fungerande järnvägsnät. Kvinnor hade full laglig jämställdhet. En fjärdedel av den offentliga budgeten spenderades på utbildning. Kabul hade universitet med utbildning i medicin, naturvetenskap, ingenjörsvetenskap mm.

Kabul var litet jetset ställe för kringliggande länders överklass på 60 och 70-talet. Men Ali Butto och sen Zia ul-Haq stödde fundamentalister för att destabilisera och öka sitt eget inflytande. Banditen och den mordiske galningen Gulbuddin Hekmatyar ägnade sig redan i slutet av 60-talet åt att kasta syra i ansiktet på universitetsstuderande unga kvinnor. 1975 (tror jag det var) försökte han sig på en helt misslyckad kupp, fundamentalister var en mycket marginell grupp då. Hekmatyar flydde och fick en fristad hos sin välgörare Ali Butto och sen Zia ul-Haq (Pakistan).

Visst är Afghanistan ett fattigt 3:e världen land men inte nödvändigtvis ett medeltida efterblivet land som inte skulle kunna sköta sina egna affärer om de haft ett vettigare styre, nuvarande banditgänget i Kabul torde inte tillhöra den kategorin och troligen inte heller Mulla Omar, Hekmatyar eller slikt folk.

Men jag kanske har fått allt om bakfoten, Hamid Karzai regimen är egentligen demokratiska socialister typ som vilka sossar som helst. Vem vet Mona kanske föreslår Karzai som ordförande i socialist internationalen, där har de vanligen inga dubier vem de utser till topposterna.


Man frågar sig om det ingår i Sahlins och kanske kommande krigsminister Urban Ahlin besök att på något sätt stödja och uppmuntra en organisation som RAWA (Revolutionary Association of the Women of Afghanistan).
"The US "War on terrorism" removed the Taliban regime in October 2001, but it has not removed religious fundamentalism which is the main cause of all our miseries. In fact, by reinstalling the warlords in power in Afghanistan, the US administration is replacing one fundamentalist regime with another. The US government and Mr.Karzai mostly rely on Northern Alliance criminal leaders who are as brutal and misogynist as the Taliban.

RAWA believes that freedom and democracy can’t be donated; it is the duty of the people of a country to fight and achieve these values. Under the US-supported government, the sworn enemies of human rights, democracy and secularism have gripped their claws over our country and attempt to restore their religious fascism on our people.
...
"
RAWA som John Pilger beskriver som de i särklass, utan konkurrens, värdens modigaste kvinnor.


En "enkel" lösning för att stabilisera läget hade förstås varit att åter sammanfoga Pashtunlandet, till ett "nytt" land, som delades med Durandlinjen, men det går förstås Pakistan aldrig med på. Man kan kriga till förbannelse om några meningslösa och ur varje tänkbar anledning betydelselösa klippblock i Himalaya med indierna i Kashmir lär man väl inte låta några Pashtuner få ett eget land.

Men med det aktuella utslaget i FN/Haag om Kosovo torde Pashtunerna ha minst lika stor rätt om inte mer som Kosovoalbanerna att utropa ett eget land.


aftonbladet.se:
"– Jag kan lugnt och tryggt säga att det är bra att Sverige är här och att Sverige svarade ja när FN frågade, säger hon"

Men nu lär det väl vara så att den där påstådda FN frågan inte finns diarieförd någonstans?================
PS
tänkte att Försvaret kanske hade lite bilder som vi som betalar kalaset kunde få använda att illustrera med, men så enkelt var det inte, dom vill ha betalt för det som vi redan betalat för.

Villkor för kontoansökan

"Alla bilder i Försvarets bildbyrå är skyddade enligt upphovsrättslagen. De flesta bilder tillhandahålls utan kostnad för media och ickekommersiellt bruk under förutsättning att källan anges. Råder tveksamhet om vad som är ickekommersiellt bruk ska Försvarets bildbyrå kontaktas före användning eller publicering. Försvarsmakten förbehåller sig rätten att neka publicering av upphovsrättskyddat material om sammanhanget, aktuellt media eller annat i publiceringen ej överenstämmer med Försvarsmaktens värdegrund eller på annat sätt står i strid med grundläggande demokratiska värderingar.

Kontoansökan ska göras för att få tillgång till databasen. För vissa bilder eller ändamål gäller särskilda ekonomiska villkor enligt Bildleverantörernas förenings prislista (BLF). En adminstrativ kostnad kan tillkomma för bilder och filmer i arkiv."
-----------------------
Varför är allt sådant här så mycket enklare och okomplicerat när man vill ha tag i något hos Amerikanska myndigheter, bilder, databaser om alltmöjligt tillhandahålls i en rad olika format och utan krångel med konton och registreringar. Bilder, text mm som tillhör myndigheter är oreserverat public domain.

Den snikenhet och krämarmentalitet som inplanterats hos svenska myndigheter gentemot medborgarna känns inte speciellt demokratiskt eller som det förmenta öppna samhället. Det sk öppna samhället verkar mest gälla att den enskilde medborgaren helst ska stå naken inför överheten utan det minsta integritetsskydd, vem som helst kan med lätthet få tag i personnummer och få ut de mest intima uppgifter om den enskilde medborgaren.

Nu hade de så uselt konstruerad sida att man kunde ladda ner högupplösta bilder utan registrering men de kan behålla sina bilder och stoppa upp dem någonstans.


Stark_contrasts_in_Afghanistan
This image or file is a work of a U.S. Air Force Airman or employee, taken or made during the course of the person's official duties. As a work of the U.S. federal government, the image or file is in the public domain.
=================

Historien är en förunderlig sak, några pressklipp från tiden när PDPA störtade Mohammed Daud 1978:
New York Times:
“Nearly every Afghan they interviewed said [they were] delighted with the coup”

Wall Street Journal:
“150,000 persons marched to honour the new flag…the participants appeared genuinely enthusiastic.”

Washington Post:
“Afghan loyalty to the government can scarcely be questioned.”
En tid där efter skickade den amerikanske ambassadören i Kabul en rapport där han menade att det skulle ligga i USA:s intresse att stödja upproret mot de nya makthavarna i Kabul, dvs man skulle stödja typer som Gulbuddin Hekmatyar. Men han varnade att priset för det Afghanska folket skulle bli högt. Och högt blev det, förmodligen långt högre än ambassadören kunnat föreställa sig.

3 comments:

Björn Nilsson sa...

Fascinerande: de där bergen ser ut som hamrade aluminiumplåtar. De var säkert lika imponerande på Alexander den stores tid när hans makedonier och perser marscherade förbi i riktning mot Indien.

Durand-linjen: är det bråk någonstans så kan man ge sig phan på att engelsmän varit inblandade. Det verkar vara deras bestående bidrag till världshistorien, nämligen att röra till konflikter så att de aldrig verkar kunna ta slut. Irland, Cypern, Palestina, Irak, Afghanistan, Pakistan, Indien, Sri Lanka, Myanmar ... har jag glömt något ställe där engelsmän försökte härska genom att splittra?

Teckentydaren sa...

Som genetiskt betingad motvalls kan man fråga sig om inte Alexander och anhang primärt såg den lilla byn och där nere och hur denna skulle kunna förse trupperna med proviant och annat som det kringvandrande rövarbandet kunde behöva.

Björn Nilsson sa...

Hu så vulgärt!

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>