2010-07-08

Stålbad för alla, hur går det med förtroendet då?

Rumänien gör sitt bästa för att implementera eurokraternas påbjudna stålbad och svångrem, men inte heller det är bra, de stålbadar och drar åt svångremmen helt fel enligt de ivriga stålbaddarna i Frankfurt. Men Jean Claude har ju sagt att han gillar stålbad och svångrem.

I have no problem with austerity, rigor. I call this good budgetary management.
Jean-Claude

Rumänien gör naturligtvis sin plikt som goda EU medlemmar och sparar och drar in där det går. Som t.ex. att man sänker lönerna med 25% för de offentliganställda på landets centralbank. Det vill säga det samma som alla andra offentligt anställda.

Men det gillas inte av de annars så ivriga stålbadarna på ECB.

"In a strongly-worded statement, the ECB on Monday warned that Romania’s actions violated European Union treaties allowing monetary authorities to operate freely and without political interference. It presaged a similar showdown with Hungary’s government, which plans to cut its central bank governor’s pay."

Jean-Claude talar ständigt och jämt om hur viktigt stålbad och svångrem är för att marknaden ska ha förtroende, men tydligen inte när det gäller ECBs lokalkontor i eurolandet.

Men tänk själv hur skulle det se ut om denna självgoda elit skulle behöva smaka samma beska medicin som de så frikostigt skriver ut till folket. Förtroendet skulle haverera om inte folket har dessa illustra överbetalda förebilder att dyrka.
Trichet

Jean Claude har ständiga bekymmer, europén vill inte stålbada på rätt sätt.

Bl.a. skulle den stackars centralbankschefen i Rumänien få se sin lön sänkt till $8550 per månad, ca 65000 i svenska riksdaler. Det är även ungefär vad statsministern i Spanien (Zapatero) har i lön efter sänkning med 15% nyligen som motvillig men lydig stålbaddare.

Man kan ju fundera hur de klarar sig de stackarna de har ju inte ens hälften av vad många av våra svenska toppolitiker har. Maud klarar sig inte på mindre än drygt 180 tusen i månaden, statsminister Fredde har väl nu närmare 150 tusen i månaden. Den nye arbetarledaren hade tidigare vad Zapatero etc har i lön men kände behov av ett lönelyft till statsminister Freddes nivå och såg till att lossa på svångremmen några hål och höja lönen med ca 80 tusen i månaden.

2 comments:

Björn Nilsson sa...

Svårbegripligt resonemang av ECB. Brukar man inte (i alla fall bland högbetalda nationalekonomer) anse att folk stimuleras att jobba mer om de får sänkta löner? Vill man att bankmänniskorna skall gå och slöa på jobbet i stället för att vara flitiga som ... bävrar, kanske? Och lönesänkningar kan väl inte sägas påverka hur ECB-kontoren arbetar rent praktiskt och därmed vara en yttre inblandning i vad ECB håller på med?

/lasse sa...

Nä det är nog inte sås att regeringen i Rumänien sagt att gör ni bara som vi vill sänker vi inte lönen. ECB poängterar ju oavbrutet detta med sk budgetdisciplin och ska nu alla offentliganställda ha sänkt lön är det inte mer än rimligt att de även får det på centralbanken. De ska nog vara glada att de inte har prestationslön.

Vi får väl anta att även de centralbanksanställda deltog i strejkerna och protesterna mot det stålbad och nedskärningar, kanske rent av man fick meddelande från Frankfurt att gå man ur huse och deltaga i protestee.

Public sector strike against austerity in Romania
Thousands protest over Romania austerity measures

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>