2010-08-17

Diversifiera

I kristider får banker diversifiera. Som i exemplet från Irland.

En bonde går till den av krisen prövade traktoråterförsäljaren för att köpa en ny traktor, man kommer överens om villkoren. Bonden går till banken för att finansiera köpet, trots krisen går lantbruket rätt bra. Men banken vill inte ge kredit till en ny traktor, förmodar att de är gamla "bekanta" bonden och banken, men det är klart man vill hjälpa till så bonden får en fungerande traktor. Man har faktiskt en nästan ny traktor som man nyligen tog i utmätning, från någon som inte kunde betala sina lån, som man kan tänka sig att finansiera åt bonden.

Krisen har gjort det mindre trevligare för golfare på Irland, banorna har misskötts och blivit nergångna, men nu har det åter blivit lite ordning på dem. Golfbanorna som har tagits över av bankerna som sätter dem i skick igen så de förhoppningsvis kan generera en del intäkter och så småningom bli sålda.

Hotell nu drivna av banker har sina känningar och verkar veta vilka bröllop och liknande som är på gång och kontaktar t.ex. brudparet och bjuder under överenskommelser de redan gjort med något annat etablissemang. Detta för att generera lite intäkter och aktivitet på bankens etablissemang.

Det är förstås omöjligt för normala traktoråterförsäljare, golfbanor, hotell etc att konkurrera med resursstarka banker som inte behöver göra vinst utan bara hålla igång verksamheten så att företagen förhoppningsvis ska gå att sälja och minimera förlusten för banken.

Alltså den sektor (bank) som av förklarats som fridlyst av samhället när det gäller effekter av krisen driver nu stora delar av andra företagssektorer. En sektor som har fri tillgång till offentliga medel för att hålla sig flytande.

Ireland: A recession of the banks, by the banks, and for the banks
by P O Neill
(fd finansminster på Irland)


1 comments:

Björn Nilsson sa...

Jag såg häromdagen att utvandringen från Irland tagit fart för första gången sedan 1995. Den keltiske tigern tappar tänderna (om nu detta mystiska djur ens någonsin funnits).

Det sista steget på processen som beskrivs ovan borde väl vara att bankerna förstatligades?

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>