2010-08-15

Intressant val i år


hela havet stormar
Intressant val i år, som det verkar helt öppet. M hade en bottennotering 1970 på 11,5%, under hela 70-talet inkl det borgerliga debaclet (ständiga regeringskriser) från 1976 till 1982 gick M stadigt uppåt och fick 23,6 1982, en toppnotering som inte slog förrän 2006 (26,2). Nivåer som man inte varit på sen 1932 och tidigare.

Inte heller den katastrofala politik som fördes under den borgerliga regimen 91-94 fick väljarna at straffa M, detta trots att man var det största partiet, mer än dubbelt så stora som det näst största (fp) och regeringen var en moderat (ledd) regering. Tvärtom fick man en halv procent fler röster 1994.

2002 åkte dock M på en fetsmäll (15,3%), förmodligen en Lundgren/Persson-effekt. Lundgren var torrare än fnöske och Perssons åtstramningsregim hade lättat lite på åtstramningen och där var ett litet underskott i de totala offentliga affärerna med medborgarena på drygt minus en procent 2001/2002 – en klart större stimulans än de magra 0,8% som var 2009 med öppen arbetslöshet på väg upp mot 10%, något som Alliansen säger sig beklaga men nödvändigt och S fördömer, alltså att där var en pytteliten "stimulans" inte att den var för liten) och med hjälp av storsatsning på sk kunskapslyft och att trycka in folk i komvux kom de öppna arbetslöshetssiffrorna ner på ett årsnitt av 4% år 2001 och 2002. Ett kunskapslyft som sen inte verkade ge mycket utslag i minskade arbetslöshetssiffror som snart gick upp igen trots ökande internationell högkonjunktur efter IT-kraschen i början av 2000-talet. Vilket torde kunna hänföras till förnyad finans och penningpolitisk åtstramning i den nordliga randstaten, de nyliberala översteprästerna hade förmodligen fått besked från högre makter att NAIRU/jämviktsarbetslösheten skulle vara större för att blidka gudarna.

Ett intressant fenomen i valet 1991 var att missnöjesröstandet var rekordstort. Nyd gick från ingenting till rekordresultatet 6,7%, Kd stadigt varit ett tvåprocents-parti fick rekordstora 7,1%, man hade 2,9% föregående val. Totalt 13,8 % till två helt nya partier i riksdagen. Bägge två åkte på en ordentlig bestraffning av väljarna i nästa val efter moderatregimens katastrofpolitik. Kd var i och för sig delaktiga men Nyd var knappast ansvariga för den förda politiken. De huvudansvariga för den förda politiken gick skadelösa ur debaclet och så gjorde ju också alla andra som var de verkligt ansvariga för debaclet, alla har fortsatt vara framträdande i det svenska maktetablissemanget, en tyckte man förtjänade ordförandeposten i Riksbanken.

Som det ser ut i utvecklingen av opinionsmätningarna är S på väg mot ett katastrofval av rekordformat, M är på väg mot nivåer från 1920-talet och tidigare. Mp ser ut att gå från riksdagens minsta parti till det 3:e största och öka med uppemot 100%. Kd, C och V hänger löst och ser ut att kunna gå hur som helst i nedåtgående riktning. Sd kommer förmodligen in om man ser till mätningarna, de var starkt underskattade i förra valets mätningar. I SCB:s stora vårmätning fick man 0,8% men fick 2,9% i valet, i år fick man har jag för mig 3,9%. Jämför minaretvalet i Schweiz, fram till de sista mätningarna såg minaretförbudet ut att vara klart besegrat men minaretförbudet fick en övertygande majoritet i omröstningen. I sig kan det nog i denna den yttersta tiden med övervakningssamhälle vara klokt att var försiktig med vad man säger till okända personer som ringer och påstår sig vara det ena eller andra, det oavsett vad det gäller.


Mp, Sd och M ser ut att bli de stora vinnarna. Mp oavsett om de rödgröna vinner eller inte, med Sd i riksdagen är de givna stort inflytande även med en alliansregim som kan bli beroende av dem, de kanske rent av väljer att sitta med. Om trenden håller sig blir det stort klirr i kassan för alla dessa partier oavsett vilket block som vinner, de kommer alla på grön kvist speciellt Sd och Mp.


Svagt övertag för alliansen - SvD
Knapp ledning för alliansen - GP
Knapp ledning för alliansen - DN
Alliansen ökar försprånget - AB
folj-opinionens-vindar - DN

Historisk utveckling 1952 - 2006:


 

2 comments:

Björn Nilsson sa...

Är det inte intressantare att titta på färg som torkar? Då händer ju åtminstone någonting!

/lasse sa...

Man får se det stora i det lilla. :-)

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>