2010-08-12

Uppdatering Grekland

Åtstramning börjar ge effekt. BNP föll med 50% mer än ekonomerna beräknat under april, maj och juni. Citigroup ekonomen Giada Giani tror att den största fallet i privat konsumtion fortfarande ligger framför Grekland. Den officiella arbetslösheten klättrade till 12% (8,5% ett år tidigare), man har en bit kvar till IMF och EU:s mål om 15% arbetslöshet de kommande två åren.

Och man har faktiskt åstadkommit en minskning i budgetdiffen med 45%.

Den fallande BNP:n minskar förstås skatteintäkterna och ökar kostnader för arbetslösa även om man skurit ner förmånerna och ökat skatterna.

Fallet i den ekonomiska aktiviteten håller förstås uppe räntorna på hög nivå. Annars i länder som har egen valuta som t.ex. USA gör låg aktivitet i ekonomin och svag tillväxt att placerare  söker sig till säkra placeringar som statspapper och pressar ner räntorna på dessa (som skett i nämnda land), det finns ju ingen real ekonomi att placera i. Men nu är ju Grekland inte ett suveränt land med egen valuta utan i praktiken ett EU protektorat som får göra som de är tillsagda.
""Unemployment will rise more in the months ahead. We have not gone through such a situation in the past: out of some 100 shops in my area 15 have closed in the last four months and I see things worsening from September," said Konstantinos Kserikos, 37, a book store owner in the center of Athens.

Even major companies like Aldi, the world's biggest discount food retailer, and French high-street retailer FNAC are leaving the Greek market. Atlantic, a Greek supermarket chain, filed for bankruptcy protection, citing the recession."
När till och med lågpriskedjor kastar in handduken då är det illa.

Iofs har Greklands handelsnetto förbättrats, jag har inte tittat på det men en inte så vågad gissning är att det precis som i Spanien, Baltikum etc handlar om att både export och import fallit men importen fallit betydligt mer.

Och med USA och England och alla andra på "sparsamhets" och åtstramningståget lär det inte bli lätt för Grekland att öka exporten.

Vi är nu förmodligen med sjumilakliv på väg mot den fruktade dubbeldippen, en del spådde mot slutet av året, men så beslutsamma som budgethökarna blivit så kan det nog bli tidigare. Man frågar sig när de galna åtstramarna ska ta sitt förnuft tillfånga och lära av de historiska empiriska erfarenheterna. Inte förr kommer det att bli bättre, om nu inte den globala ekonomin kollapsa helt innan dess. Missnöjespartier går en ljusnande framtid tillmötes.The idea that austerity measures could trigger stagnation is incorrect,
Jean-Claude "Pangloss" Trichet

Centralbankschefer är lite förmer än vi andra och förstår sig på penningen och ekonomin som få normala människor klarar av att göra, det är en himla tur att vi har dessa. Självklart ska de inte vara utsatta för otrevligheter som normalt demokratiskt ansvarsutkrävande eller typ "checks and balances". De skulle kunna bli störda i sitt ädla värv för mänsklighetens bästa.

Ben Bernanke:
2005 - no housing bubble
2007 - car industry "OK"
2008 - Few small banks may fail (3 wks before Lehman)
2008 - Unemployment will not hit 10% (currently 17%)
2008 - The Fed will not monetize the debt.
2008 - Freddie/Fannie adequately capitalized
2008 - Sub-prime problem contained

En meritlista som gjorde denne ädle riddare av penningen till ett självklart val för Obama att ge förtroende för ytterligare en period som överstepräst över penningen.

Världen kan skatta sig lycklig att få ha haft kloka pennigförvaltare som t.ex. förre Fed chefen Alan Greenspan, vem vet vilken tillstånd värden befunnit sig i om han inte hade fått styra och ställa.


- Den 21 november 1985 vid ett-tiden fick jag - som chef för Stadshypotek - meddelandet om att Riksbanken hade upphävt alla utlåningsrestriktioner.
Jag tittade på mina medarbetare och undrade om man på Riksbanken verkligen förstod vad man gjorde.
Lars Wohlin Ekonomisk Debatt Nr 1 1998

"En ständig källa till oro både i finansdepartementet och Riksbanken var dock statsministerns ekonomiske rådgivare, professor Lars Jonung, som under hösten förespråkade att gällande kronkurs skulle överges.

Det var naturligtvis helt rätt av honom att ge uttryck för sin uppfattning men problemet var att den spreds alltför vitt och brett.

I finansdepartementet gick Jonung under beteckningen den tickande bomben men bomben detonerade aldrig, dvs nyhetsmedierna förblev okunniga om vad statsministerns rådgivare ansåg i den mest brännande av alla frågor, valutapolitiken."
Bengt Dennis bok "500 %" , 1998

Hur någon vid sina sinnes fulla bruk kan få för sig att ge riksbanskachefer fria tyglar efter att in på bara skinnet ha fått uppleva Dennis som riksbankschef är ett mysterium.

1 comments:

Kerstin sa...

Du citerar Lars Wohlin:
- Den 21 november 1985 vid ett-tiden fick jag - som chef för Stadshypotek - meddelandet om att Riksbanken hade upphävt alla utlåningsrestriktioner.
Jag tittade på mina medarbetare och undrade om man på Riksbanken verkligen förstod vad man gjorde.


Det gjorde de förstås inte. Om jag inte missminner mig beslutades saken dagen före riksdagens sommaruppehåll och sedan fanns det en liten notis i en sidospalt i DN om saken. Maken lade plötsligt ner tidningen på bordet framför sig vid frukosten. Läste så upp notisen.
Jag slutade tugga.
- Jaha, sade vi båda samtidigt, det var det det.

Vi insåg båda vad det innebar, nämligen det även Wohlin insåg. Och än idag begriper jag inte hur politikerna kunde vara så okunniga om vad de beslutade om.
Än mindre begriper jag försvaret idag av den nyliberala ekonomiska sparpolitiken. Är våra politiker lurade eller är de hotade av USA att fortsätta sälja ut och författiga Sverige?

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>