2010-09-04

Återvinning


"sänker vi restaurangmomsen på samma sätt som regeringen föreslagit. Detta lägger grunden för en inträdesarbetsmarknad för ungdomar och andra grupper som vill etablera sig på arbetsmarknaden."
Ibrahim Baylan

Så nu är det som en gång i tiden kallades McDonaldisering av arbetsmarknaden officiell S-politik, när borgarna med Wibble i spetsen en gång i tiden kom med detta möttes det med hån och mothugg från S.


I den hållbara miljövänliga politiken går allt att återvinna.

Jag undrade innan jag läst Bylans artikel på Newsmill varför just restaurangverksamhet skulle gynnas med så stor andel av kommande "reformutrymme". Finns det brist på restauranger? tycker det aldrig har funnits så många krogar som nu. Går hushållen för lite på krogen? Är det krogbesök som hushållen här i landet allra helst trängtar efter om de ska öka eller omfördela sin konsumtion? Svensken äter för lite fet skräpmat och bälgar i sig för lite pilsner på de allt mer rikligt förekommande näringsställena, politiken måste gripa in och göra en insats för att korrigera detta?

7 comments:

Björn Nilsson sa...

Det där med "inträdesarbetsmarknad" sänkte ju Naomi Klein i boken "No logo". Det är där som ungdomar med stora förhoppningar om framtiden börjar - och så kommer de inte längre. Jag skulle tro att det är samma sak med Maud Olofssons hundrastare - de lär inte komma längre i livet än att få några promenader i frisk luft då och då. De här konstiga förslagen pekar på ett grundproblem som politikerna har väldigt svårt att ta hand om: industrin skärs ner, jordbruket är i miniformat vad det gäller arbetskraftsbehov, de verkliga stora behoven finns inom tjänster, vård, skola, omsorg etc. Men även där skärs det ned eftersom de rika inte vill betala något för deras drift. Det innebär att efterfrågan på arbetskraft dras ner och en massa folk kommer att stå utan jobb. Det kunde ju lösas genom att omorganisera arbetsmarknaden, dra ner på arbetstider och sänka pensionsåldern exempelvis, men i stället för detta kommer man med "lösningar" som är rena Kalle Anka.

/lasse sa...

S vill nu gynna krogbranschen med mellan tummen och pekfingret mer än vad Göran Persson i slutet av 90-talet skulle "spara" genom att skrota tandvårdsreformen som S infört i början av 1970-talet och det för att klara det självpåtagna budgettaket. Tandvårdsreformen hade sina brister, det var inte direkt gratis men bruttopriserna var statligt kontrollerade och låga i jämförelse jämförbara industriländer. Trots detta avskaffades den med motiveringen att "konkurrens" skulle sänka priserna ytterligare, vilket naturligtvis inte skedde utan priserna skenade iväg.

/lasse sa...

Det är skrämmande visionslöst och även verklighetsfrånvänt. Välfärdstaten har ett grundmurat stöd. När till och med gamla stötar som Janne Myrdal, som snart borde ha passerat bäst före datum, dunkar in en klar och koncis analys om problemställningen för S fortsätter man envetet att harva i föredettingarnas, som nu angriper S, återvändsgränd.

Men även jag tror att det som skadeskjutit S mest är alliansen med småpartierna. Man deklarerar allians och samtidigt kommer stor internationell kris, då är Mp och V inget att hålla i handen, folk uppfattar dem inte som lika seriösa. Skulle tro att S stora tapp betydligt mer beror på Mp än V. S själv hade där kunnat segla upp som de som tar ansvar för landet och skåpat ut Alliansen med attacker på rekordfall i BNP och rekordhög arbetslöshet, men om de först ska sitta och käbbla med Mp och V om varje sak faller det platt.

Men som den gamle stöten sa, de ser ut att gå till slakt.

Björn Nilsson sa...

Jag håller inte koll på sådant, men kan man tänka sig att en del politiskt konsultande hos SAP är kopior av de råd som motsvarande konsulter i USA ger det demokratiska partiet? Rena självmordsinriktade idiotier med andra ord?

Björn Nilsson sa...

Man kan lika gärna försöka tala en inbiten alkis till rätta - kanske lika bra att ignorera socialdemokraterna och tänka framåt i stället? De verkar ju ändå vara så inne i sitt eget universum att de inte går att förbättra. Kanske de kan leva kvar som en ynklig ointressant rest, i stil med det en gång så stora franska kommunistpartiet?

/lasse sa...

Man kan kanske sätta upp en permanent valstuga på skansen där de kan få hålla till och förevisas för skolklasser som är på obligatoriskt Skansenbesök.

Björn Nilsson sa...

Skansen - bra att du påminde mig, man kommer ju in gratis på Konsumkortet där i morgon. När det är sådana dagar brukar jag gå dit och titta på mitt "släkthus". Det finns faktiskt ett hus där som tre generationer av min släkt har bott i!

Det är klart, en valstuga skulle väl passa bra någonstans i Skansens stadskvarter också. Kanske med ett anslag: "Mata icke gråsossen".

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>