2010-09-24

"eftervalsanalys"

Hujedamej, nu gäller "eftervalsanalys" -- damage control

Allt precis allt är de onda borgarnas och deras medias fel, må ingen skugga falla på de som varit ansvariga för den förmenta vänstern och arbetarrörelse valkampanj. Närmare 2/3 av riksdagen är nu uttalat borgerlig, men ingen skugga ska falla på den förmenta vänstern och arbetarrörelsens ledarskap. Nu gäller det att hålla tungan i rätt mun eller hur det var och inte trampa fel.

Som någon noterade om argumentet mot att byta partiledare:
alla i Sahlins "livgarde" började använda det samtidigt.
Argumentet lyder:
mätningar visar att partiledarfrågan inte är avgörande för rödgröna väljare. Det viktigaste är det politiska innehållet och budskapet”.

Haverikommissionen vekar vara noga handplockad, mycket kritik mot partiledningen lär det inte bli.

På Arena vill man ha mer "copy cat" taktik. Sahlin gjorde "copy cat" på allianssamarbetet, Obamas tomma retorik etc, etc. Nu ska man reparera haveriet med mer "copy cat" av moderaternas framgångsrecept, CDU och gud vet allt. Sådant kan aldrig bli mer än en blek kopia av modellen. M har otvivelaktigt gjort en formidabel comeback efter djupdykningen 2002 med Lundgren. Klart att alla som går genom livet med öppna ögon tar in influenser från alla möjliga håll men nog tycket jag det verkar som M gjort "sin grej" med den nya ledningen. En ledning som intellektuellt inte är tappade bakom en vagn.En motståndare som är livsfarligt att underskatta.

Av Arena och många av "förnyarna" av S får man intrycket att man helst vill omdana (S) till någon blek kopia av någon sorts fd folkpartiet. Visst det är en väg att gå om man är nöjd med att bli ett 7-10% parti. Det verkar iofs inte gå någon nöd på partieliten i dessa småpartier heller.

Läser man Sahlins bok inser man vilket antiintellektuellt moras (S) befinner sig i. En ledning som utser denna människa till ledare och gör det ena katastrofvalet efter det andra bara måste bytas ut. Att en person kan göra sig bra i media och av och till kan vara slängd i käften och slagfärdig är inte tillräckligt för att vara ledare för en stor organisation om där inte finns det intellektuella analytiska fundamentet.

Hur kan en rörelse som haft folk som Myrdal, Wigforss, Erlander etc ha kommit dit där man är nu.Visst det förträffliga budskapet gick inte riktigt fram och en del grupper "glömdes" bort. Men hur kan folk ha röstat så fel?

Hur svårt kan det vara, 18 år med permanent hög arbetslöshet. Politiskt skapad arbetslöshet för att blidka nyliberala teorifiktioner om att utan skyhög arbetslöshet kommer inflationen att skena. Någon empirisk grund har det inte och allra minst i Sverige som inte haft något som till en del kan kallas lönedriven inflation sen rekordåren.

Under 18 år driver man ut mängder av människor i arbetslöshet och bidragsberoende för att blidka en nyliberal teorietisk fiktion. Största delen av tiden har detta varit administrerat av (S) regimer. Hela tiden har det stötts av (S)/vänster dvs förment arbetarrörelse.

Kan det vara så att (S) och vänstern helt enkelt har förlorat allt förtroende för att vara en kraft som skapar ett samhälle som genererar arbete och välstånd till hela folkhushållet? Vad har folk att förlora? En politik som bevisligen enligt den empiriska erfarenhet skapar hög arbetslöshet och som en konsekvens utanförskap och bidragsberoende.

Tja om den initiala "eftervalsanalysen" är vad som kommer att gälla är det nog inte utan att borgarna kan se framemot fler perioder i rosenbad.

Inte mycket till verklig självrannsakan.Största förloraren var Övriga som fick 44% färre röster (rensat från Sd).
Valdeltagandet ökade till nästan 85%, antalet blanka röster minskade med 32%. Hos de som inte röstade blankt är nu 98,6% representerade i riksdagen, 2006 var det 94,3%.

Kan man inte då säga att detta val och riksdag har större demokratisk legitimitet än i förra valet?

====================
Liten uppdatering:

Det finns förstås också enstaka "eftervalsanslyser" som angriper problemet på ett vettigt sätt.

Carl Tham: Extrakongress måste inkallas snarast.
"Partierna [europeiska S-partier] kom därmed att ligga mycket nära den höger som rörde sig mot mitten och många väljare fick en känsla av att partiets ledning stod närmare högern än vad man låtsades. Gapet mellan valretoriken och den politik man sedan förde eller redan hade fört blev för stort."

S-ledningen borde ställa sina platser till förfogande

Det skulle man ju kunna tycka efter ett sådant dunder debacle. Så att man kan som Tham säger: "fritt och öppet debattera partiets läge och framtid ... få ta ställning till hur partiets ledning ska formeras"

Det är ju inte det samma som att ledningen ska få avsked på grått papper.

Men som Sahlin sa på frågan om extrakongress, då måste ju den ha något att prata om. Kan hon mena som på den förmenta "jobbkongressen", en av partiledningen hårt regisserad tillställning.


====================
Uppdatering II:
Här går det ondan som hondan.

Så blir det då extrakongress för (S), som det verkar framtvingad mot ledningens vilja.

Innevarande ledning kunde ju ha gjort som Tham sa i DN, ställt sina platser till förfogande och själva begärt extra kongress. Efter en sådan brakförlust hade det inte varit märkligt om sittande ledning hade ställt sina platser för omprövning. Det hade gjort det hela mindre förnedrande än om man tvingas bort från ledningen. Men sådant fingerspitzengefuhl verkar inte denna ledning ha.

Som jag trodde, Sahlin går inte frivilligt. I onsdags på presskonferensen efter krismötet, sa hon att det inte var aktuellt med extrakongress då en sådan måste ha något att diskutera och det verkade inte som om det fanns något som var angeläget för en extrakongress.

På partistyrelsens möte i onsdags ska det ha framförts krav på extrakongress som Sahlin avvisat. Så har nu VU sagt sitt och det blir förmodligen extrakongress.

Nu blir det väl oroligt i de högre partileden, här gäller det att hålla tungan i rätt mun och inte trampa fel. Kan vi gissa att vi får höra allt mindre om oreserverat stöd för Sahlin.


Som kuriosa kan man notera att V även om de tappade någon procentandel sen förra gången hörde till de partier som ökade antal röster sen förra gången. Sd var förstås störst med att öka antal röster med 109%, Mp 50,3%, M 23,1%, V2,9% och Fp 0,5%. Hos förlorarna fördelade det sig så här: C -10,7%, Kd -8,8%, S -5,9%.


Ab-DN-AvD-Ex

7 comments:

Björn Nilsson sa...

Undrar om inte Kalle Anka-partiet tappade en del röster denna gång, men jag har inte hört om att detta skulle leda till någon självrannsakan inom ankist-rörelsen. Så varför skulle SAP göra det? Du har ju redan påpekat att även ledare för småpartier kan leva gott. Och att ledningen för SAP skulle börja rensa ut varandra är knappast troligt. Den ena handen tvättar den andra, och så kliar man varandra på ryggen alltemellanåt.

Simsalablunder sa...

Hade de ställt sina platser till förfogande så hade de också höjt sin kredit hos allmänheten, tror jag. Kan hända spelar det noll roll, men ändå, det visar på någon slags insikt i positiv bemärkelse och sådant kan aldrig vara fel.

Teckentydaren sa...

Jo det hade nog kunnat förtjäna kredit poäng hos folket för både ledningen och inte minst partiet om man agerat på det sättet.

Svensken gillar de där lite självutplånande typerna, "inte är väl jag något speciellt", typ som Stenmark och Carolina Klüft. Kaxiga och stöddiga typer som Björn Borg eller Zlatan går inte hem och blir "folkkära".

Simsalablunder sa...

Jag gillar Zlatan:-) Zlatans kaxighet är ju förankrad i det han är satt att vara bra på. Skulle vara kul med den typen av kaxighet i politiken om den vore förankrad på samma sätt.
Björn Borg har jag svårare för, han ger intrycket av att vara snålare än snål.

Simsalablunder sa...

Jag gillar Zlatan:-) Hans kaxighet är förankrad i det han är satt att vara bra på. Skulle vara kul med någon inom politiken med den typen av förankrad kaxighet.
Björn Borg har jag svårare för. Har aldrig upplevt honom som kaxig, däremot fått intrycket av att han är snålare än snål. Det kan ju vara fel förstås men den fördomen skadar ingen.

Simsalablunder sa...

Sorry för dubbelpost. Det dök upp error-meddelande när jag postade första och jag tyckte jag hade så viktiga saker att förmedla så skrev det en gång till;-)

Jan Wiklund sa...

En kategori som har all anledning att göra en ordentlig självkritisk politisk analys är vad vi skulle kunna kalla de systemkritiska. Vi som vill förändra hela samhället till att bli mer demokratiskt och jämlikt. Om någon har åkt på storstryk så är det vi. Där handlar det inte bara om några procent fram eller tillbaka utan om gigantiska positionsförluster, inte bara i år utan det senaste decenniet.

Eftersom den s.k. "vänstern" inte gör detta gör vi det i folkrorelser.nu. Håll utkik på www.folkrorelser.nu/bloggen.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>