2010-09-21

Vändpunkten S & M

 
=========================
Uppdatering.

Diagrammet bekräftar vad Myrdal sa för ett tag sen, det började med kanslihushögern som såg dagens ljus på 70-talet under den nye ordföranden Palme. Det var dessa som sen blev allt ivrigare med den nyliberala kritan.
Jan Myrdal:
"Nu uppträder de alla - Mona, de rödgrönas ledare och deras följen - som höns med kritstreck över näbben. De har låtit sig politiskt bindas av fiktioner. Om de inte frigör sig kommer de därför att gå till slakt. Knappast begråtna ens av de sina.
...
Om detta går att skriva långt. Men det behövs inte. Vi är alla medvetna om att den samhälleliga kursväxling som inleddes med kanslihushöger och fortsattes av nya moderater förde oss nolens volens till ett allt otrevligare och ojämlikare samhälle.
"


Och GW Persson ("besviken fd. sosseröstare") röstade på Kd som stödröstning för Alliansen, helst hade han tydligen röstat på Borg som enligt hans märkliga uppfattning av politik och ekonomi låter precis som de gamla socialdemokratiska landsfäderna gjorde på den goda tiden.
"Lite orättvist [rösten på Kd] med tanke på att det är den moderate finansministern Anders Borg som avgjorde valet för min del. Utomordentligt kompetent som krishanterare och om man bara sluter sina ögon och nöjer sig med att lyssna till det han säger låter han precis som de gamla socialdemokratiska landsfäderna gjorde på den goda tiden."
Säga vad man vill om Mona men lite av ett reningsbad verkar det ha varit, många borgerliga "sossar" som kommit ut ur garderoben.

Jag frågar mig vilken värld denna man från verklighetens folk lever i om han anser att Borg varit en bra krishanterare. Förmodligen helt innesluten i den propagandabild som borgerlig media inneslutit Borg och alliansen i.

Rekordstor arbetslöshet, rekordfall i BNP och Borg satt med armarna i kors och gjorde ingenting. Att det inte blev något underskott i de offentliga affärerna att tala om berodde på att vi sen 18 år lever i ett högarbetslöshetsekonomi/samhälle och det blev inte så där många procent över det "normala" som driver upp underskotten. Dessutom var det exportsektorn som primärt drabbades, denna som utgör en allt större del av den svenska ekonomin men har allt färre anställda. Som det utvecklat sig har de stora exportöverskotten allt mindre betydelse för den inhemska ekonomin, upp och nedgångar i denna sektor påverkar allt mindre den inhemska ekonomin. Vad som tarvar en närmare analys skulle vara hur den ökande arbetslösheten drabbat landet, hur mycket i exportrelaterad sektor och hur mycket i den inhemska ekonomin. Domminerar det senare beror den ökande arbetslösheten på den förda allianspolitiken och inte den internationella krisen. Har oppositionen överhuvudtaget gjort en sådan analys?

Vi lever nu i ett samhälle där irrelevanta offentliga bokföringssaldin är viktigare än hur det går för medborgarna i landet.

Om man inte kan se skillnad på den ekonomiska politik som fördes "på den goda tiden" under de sk "socialdemokratiska landsfäderna" och den som förs numer måste vara intellektuellt både blind och döv.

Men det ligger nog en hel del i att Borg är den som vann valet åt Moderaterna, dels hans personlighet och att han ger intryck av att vara "experten" som bara säger "som det är". Han har förstås haft massivt stöd från borgerlig mediepropaganda. Att sen oppositionen till 100% omfattar den grundläggande nyliberala ekonomiteorin gör att de inte har någon alternativ plattform att attackera Borg från, det ät så illa att de inte ens har kunskap om något annat då svensk ekonomutbildning sen länge helt har tagits över av den nyliberala ideologin. S och Mp har sedan länge varit de aktiva i att indoktrinera svenska folket i denna märkliga ekonomiteori.Valresultatet föll inte de etablerade politikerna på läppen, de demokratiska spelreglerna måste ändras för att korrigera väljarnas valhandling. Det finns allehanda fantasifulla förslag från Allianspolitiker, S bör frivilligt ge/lägga ner några av sina mandat till Alliansen så de får sin "rättmätiga" majoritet. Reinfeldt lär ha föreslagit att man ska ändra antalet platser i utskotten så Sd inte kommer in i dessa.

Är man inte nöjd med folkets valhandling får man väl manövrera till en position där det blir nyval, problemet är väl att inte alla har kassa till en valrörelse till, förutom landets och förmodligen världens rikaste parti C, M har förstås sina gynnar med feta plånböcker. Risken är kanske att Sd får ännu några fler röster, Åkesson uppträder ganska lugnt och balanserat trots att pressen torde vara stor att "säga sin mening" på ett okontrolerrat sätt.

Men vi får väl se efter dagens onsdagsröster om Alliansen får majoritet eller inte.

Birger Schlaug: "Lars Ohly beter sig som ett barn"
"Hur uppträder vi som ogillar Sverigedemokraterna när de intar våra förskansade rum? Lars Ohly, som jag har den största respekt för när det gäller hans genuina antirasism, beter sig som ett barn när han vägrar gå in i den, till måttet ganska stora, sminkloge där Åkesson befinner sig. Han tänker inte befinna sig i samma rum som Åkesson, och gör därmed någon sorts repris på Westerbergs välkända soffresning.

Att inte befinna sig i samma rum som Åkesson lär bli svårt om Ohly har för avsikt att delta i riksdagens debatter och voteringar. Ska vänsterpartisterna vägra delta i riksdagens utskottsarbete, eftersom det sker i slutna rum där man tvingas befinna sig med både kreti och pleti? Och hur många veckor tog det innan Westerberg satte sig i samma soffa som Ian Wachtmeister – om än utanför kamerorna…

När Åkesson, tillsammans med partilike, besökte Sveriges Television igår för att låta sig intervjuas i Godmorgon Sverige befann jag mig själv i lokalerna. Tog en fika efter att ha suttit i tevesoffan och pratat med Lars Leijonborg och Margareta Winberg. Åkesson kom in och det lade sig en märklig stämning över rummet, man vände ryggen till, låtsades som om man inte såg honom och hans medföljare. Där fanns politiker, ledarskribenter och annat fint folk. Det var en märklig, för att inte säga tragikomisk stämning.

Själv har jag den uppfattningen att man skall agera som man tror att Mahatma Gandhi skulle ha gjort, han hade nämligen förmåga att påverka människor till det bättre genom sitt sätt att vara. Så när jag gick förbi Åkesson hälsade jag på honom som hastigast. Jag tror nämligen att världen blir bättre om man talar med varandra, även med sådana vars åsikter man inte delar eller ens kan acceptera. Jag finner allt annat vara kontraproduktivt och pubertalt."
Sd fick trots allt endast 5,7% av rösterna, 94% gick till de andra, om dessa 94% inte klarar av att styra landet utan att Sd får inflytande över politiken som förs är det fråga om det trots allt inte hade varit bäst med ett nyval. Dessa 94% framställer sig gärna som mogna och villiga att ta ansvar. Att låta Sd:s inträde utvekla sig till en fars tyder inte på att de är riktigt lika mogna och ansvarsfulla som de vill ge sken av.


--------------------
Professorn: Vi måste ändra i vallagen
Ny uträkning:
Sista räkningen avgör valrysaren
Oren matematik

3 comments:

martin sa...

Inte svårt att se vilken generation som svikit...

/lasse sa...

40-talisterna, redan som små såg de till att få gratis mjölk och skolmåltider och barnrikehus, sen när de kom upp i åldern och det blev dags för högre utbildning såg de till att få generösa studiemedelssystem med generös bidragsdel, sen var det dags att sätta bo och skaffa barn, då var det dags för generöst bostadssubventionsprogram och villabyggande och barnomsorg. Sen såg de till att inflatera bort sina bostadslån parat med synnerligt generöst avdragssystem så att det i praktiken var negativa realräntor och det var ren förtjänst att låna. När denna fas i livet var avslutad och de blivit välbeställda var det dags för skattereform som gynnade dem och låginflationspolitik så sparslantarna var skyddade. Och nu fanns det ju heller ingen anledning för att ha generösa bostadssubventionssystem som byggde och förstörde marknaden för deras bostäder. Självklart hade man i god tid sett till att skaffa sig ett generöst pensionssystem och när man sen kommit upp så pass i åren att pensionen var säkrad ser man till att avskaffa det generösa pensionssystemet. Nu när det närmar sig pensionsdags är det ju lika bra att skala ner välfärdssamhället ordentligt så de inte får konkurrens av kreti o pleti, helst system som betalas av alla men där en extra slant ger företräde för historiens bäst bemedlade pensionärsgeneration. Om nu inte bara botten går ur den där marknaden där den sparade slanten finns. :-)

martin sa...

Som retorikexperten skulle sagt!

Så bra att jag fick gåshud! :)

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>