2010-10-20

Sidan i mobilen

Blogger har inte som WordPress mobilvariant av sidan. Men mobilvariant finns via Google Reader i form av RSS.

Då ser det ut ungefär så här.

Länken i form av QR-code:Du har väl "bar-code" scanner i mobilen?

Om inte så är här länkar till två st Androidvarianter:Ingen Androidlur? Suck ....Kuriosa om QR-kod och tvådimensionell streckkod.

Denna tvådimensionella streckkod - QR-kod - kan innehålla:

numeriskt = 7 089 tecken
alfanumerisk = 4 296 tecken
Binärt (8 bits) = 2 953 bytes

Det är en hel del information den lilla svartvita bilden kan bära.

Just denna tvådimensionella streckkod utvecklades av Toyota 1994 för att hålla reda på saker och ting i bilfabrikerna.

En annan variant Aztec-kod används av tågbolag i Tyskland, Holland, Schweiz och Polen för biljetter som köps online och skrivs ut av kunden själv. Heathrow Express t.ex levererar köpt biljett som Aztec-kod bild till mobiltelefonen, konduktören skannar sen med sin streckkodsläsare på resenärens mobilskärm för att verifiera giltig biljett.

Big in Japan, "alla" moderna mobiltelefoner levereras med streckkodsläsare. Dvs ett program som använder lurens kamera för att skanna. Det är främst mobilmarknaden som fått denna praktiska streckkod att komma utanför industrin.

Klart lättare att skanna in en webbadress på åtskilliga tecken än att knappa in den. Typ som adressen till bloggens kommentarer i Google Reader (202 tecken):

http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=150x150&chl=http%3A//www.google.com/reader/view/%23stream/feed%252Fhttp%253A%252F%252Fteckentydaren.blogspot.com%252Ffeeds%252Fcomments%252Fdefault&chld=H|0

3 comments:

Björn Nilsson sa...

Det går att ringa med min mobil. Och så finns det en kamera som tar väldigt suddiga bilder (eller om man skall säga att de ser drömskt suddiga ut). Man kan använda den till väckarklocka också. Det är i stort sett allt. Android?

/lasse sa...

Android är ett operativsystem för mobiltelefoner byggt på Linux, Android blev uppköpt av Google. Det är open source, Google har handledningar så vem som helst kan börja göra program till sin telefon.

youtube.com/watch?v=ljL3Zf7QvGg

Björn Nilsson sa...

Tror inte jag har lust att programmera någon telefon idag ...

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>