2010-10-10

Vår nygamla tid

Olle Svenning har en intressant bokrecession av ytterligare en av dessa självgoda biografier om och av en makthavare.Bjud Tony Blair
till Rosenbad


"Jag minns en lunch på Aftonbladet, där Moderatledaren och Anders Borg bekände sig som elever till Blair. ”Blairs politik i svensk kontext blir översatt som Moderaternas”, säger Reinfeldt
...
"– Jag har en helt och hållet medelklassig syn på den offentliga sektorn och ni kan inte begripa någonting av min reformpolitik utan att förstå detta, skriver Blair."
...
Hans bok underlättar förståelsen av dessa begränsade sociala perspektiv: Facket ska bekämpas, med militär om så behövs. Skolor och sjukhus måste konkurrensutsättas eller privatiseras. En välvillig stat ska förmå privata företag blomma med följd att dess ägare göds. Lag och ordning måste härska och frigöra hårda tag mot dem som uppträder ”anti-socialt”.

Nog förstår vi, när det gäller den "medelklassiga syn" som används som förevändning för det som mer krasst utrycks av Marx och "die hard" nyliberaler: egenintresset ljuger inte.

Har man följt med lite av hur det utvecklades under Blair och New Labour så har man kunnat notera att Storbritannien utvecklats till det land som får Stasi och Östtyskland att se ut att ha spela i knatteserien när det gäller att övarvaka medborgarna och då speciellt underklassen, landet med världens största täthet av övervakningskameror, sk CCTV. Det är väl numer inte många steg en Engelsk medborgare kan ta utan att registreras av en CCTV. Jo det "anti-sociala" är ett kapitel för sig, samhället griper in och straffar för att korrigera de som inte är tillräckligt lydiga och hörsamma mot det auktoritära samhället, Anti-sociala personlighetsstörningar har på ett par decennier seglat upp som samhällets "största" problem. De auktoritära har det inte lätt med dessa sjukdomstendenser i samhällskroppen. Så vad göra, i New Labours England gjorde man den "anti-sociala" underklassen i praktiken rättslös (jo det är i stort sett bara dessa som är får det anti-sociala smittan), de kan godtyckligt straffas på olika sätt, och få stora begränsnigar sin frihet och även interneras.

"Margaret Thatcher hade i alla avgörande avseenden rätt, säger Blair. Hans ord repeterades nyligen av Reinfeldt nya partisekreterare, Sofia Arkelsten. Blair koketterar med sin kulturella ignorans: Hur mycket tråkigare är inte en Wagner-opera än en actionrulle med häftiga ljudeffekter?"

Det må vara att Wagner kan var dryg men det illustrera väl vår nya övre medelklass ytliga intellektualism och analys av samhället som saknar bredd och djup.

"Sociala konflikter suddas ut. Alla kan skapa sin egen framtid med flit, ambitioner och självkontroll, i den lilla familjeenhetens gemenskap. De fattiga, exkluderade eller rent av sjuka ska med hårda tag drivas till låglönejobb, utan anställningsskydd. Den sociala ordningen ska övervakas av en centralistisk stat. Blair ideologiserar den nya tiden och den nya klassallians som förenar välbeställda med en strävsam medelklass, angelägen om att till varje pris undvika det sociala fallet."

Här känner man igen temat från Sahlins bok om att man inte längre egentligen bryr sig om de längst ner mer än i avseendet att de ska klassresa. Problemet med det är att det bara är delar av dessa som kan resa, en hel klass kan inte klassresa till en annan klass.
"Vår progressiva rörelse led tunga nederlag när George W Bush först besegrade Al Gore och sedan John Kerry i USA. Den amerikanska faktorn är avgörande i global politik. Åren mellan 2000 och 2008 satte sin prägel även på den europeiska politiken. Det självförtroende och de visioner som eran Clinton/Blair drev fram från mitten av 90-talet sveptes bort. ...
... Nu, med Barack Obamas seger i det amerikanska presidentvalet, känner de progressiva krafterna i världen förnyad framtidstro. Jag fick gåshud när jag stod där på arenan Invesco Field i Denver 2008 och lyssnade till Barack Obamas tal om hopp, och om möjligheterna till förändring.
Sahlin "Möjligheternas land"

Man kan notera att Sahlins bok gavs ut sommaren 2010, om man kallar sig progressiv och fortfarande 2010 ser med idoldyrkan på Wall Street's man i Vitahuset frågar man sig villka omvärldsinsikter hon har.


Nu är den S-märkte intellektuelle Svenning mycket ensidig när han, förstås med rätta, applicerar krigsförbrytarens idévärld på de nya moderaterna. Har Svenning helt missat vilken idol Blair varit för det nya svenska Socialdemokratiska partiet och om man får tro det man läser i Sahlins bok har ingen omprövning skett.

Helhetsbilden i recensionen av Blairs bok gör att man ser ett annat Europa framför sig, ett som man trodde var förpassat till historien. Ett Europa på 20 och 30-talet där politiska krafter som i princip omfattade samma auktoritära samhällssyn fick starkt fotfäste i en lång rad länder. Kanske bara ett sammanträffande men dock det var främst i katolska länder, kan det ha någon koppling till att Blair är troende katolik. Eller att allt fler förment intellektuella och makthavare flashar med att de är troende/religiösa.


Fascismen är borgerlig: den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerligt, antisocialistiskt inriktade folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning.
Herbert Tingsten "Nazismens och fascismens idéer" (1936, 1965)

1 comments:

Björn Nilsson sa...

Att mer eller mindre dårförklara folk som är missnöjda med saker och ting är inget nytt. Jag drar mig till minnes den så kallade mentalhälsokampanjen i Sverige (slutet av sextitalet tror jag) när man ville förklara att en del kände sig otillfredsställda i företagen med att de hade klen mental hälsa, inte att det var något fel med den kapitalistiska hetsjakten. Och i Sovjet burade man in oppositionella på mentalsjukhus. Har för mig att anklagelsen "manisk marxism" förekom.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>