2010-11-15

Som väntat, Sahlin gör sorti

sahlin

Så blev det som väntat, Sahlin går. Men sitter kvar och ska leda partiet fram till extrakongressen, hade det inte varit bättre att hon gått på stående fot och en interimsledning tagit över kan man fråga sig. Nog borde väl S ha några fördettingar med kompetens och integritet att leda det hela fram till kongressen, folk som inte själva aspirerar på makten och som ser till partiets bästa.

Hade Sahlin, Baylan, Östros, och vad som nu är den yttersta ledningen, veckan efter valet själva begärt extrakongress och sagt att alla korten är på bordet, inkl deras egna platser kunde läget varit annorlunda för Sahlin att sitta kvar till kongressen. Men nu när hon uppenbarligen stretat emot det oundvikliga och inte haft förmågan till "sjukdomsinsikt" som Ringholm sa om Alenius så hade det nog varit bäst om hon gått på stående fot.

När jag läste i hennes bok "Möjligheternas land" var det väldigt mycket "jag", det var mona som klarat biffen på alla upptänkliga sätt under sin tid i toppen på partiet. Efter valförlusten var det "vi" och partiet som misslyckats. Det å r partiet som förlorat valet därför att det inte förnyat sig och har så mycket förändringsbehov. Sortin hade sett lite snyggare ut om med lite klädsam självranslkan och att ta på sig ett personligt ansvar, även om man inte tror så själv kan en vit lögn komma till pass för att ge intryck av "stort" ledarskap, pudlar fungerar.

Det är snabba vändningar hos S nu, i veckan "beordrar" Sahlin VU och Partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande, inkl sin egen plats. I intervjuerna om detta med henne får man intrycket att för hennes egen del är det en formalisering av hennes som partiledare, hon tom försäljer sig ”- Vi som blir omvalda får sedan sätta igång med förnyelsearbetet”. Så kommer det signaler om att extrakongressen ska tidigareläggas till februari, vilket skulle ge ungefär drygt två månader till förberedelse, julhelgen ligger också emellan.

Det verkar som ett minst sagt rörigt "ledarskap". Veckan efter valet ser Sahlin ingen som helst anledning till extrakongress nästa dag ska det vara extrakongress. Ledarskapet verkar fungera lite ad hoc.

Det sägs även att både VU och Partistyrelsen i praktiken fick reda på att det parti de är högsta ledningen för skulle gå i valallians med Miljöpartiet via media. Häromdagen kunde man läsa om att Partistyrelsen på telefonkonferens fick färdigt förslag till kriskommission hoptotad av Sahlingänget. Alltså de som lett partiet till katastrofvalet och är de centralt ansvariga sätter ihop "kriskommissionen" som rimligen även ska kritiskt granska de som lett partiet till katastrofvalet.

Att partiledare gör en del utspel som inte är helt förankrade är nog inte så mycket att säga om, har för mig att Perssons utspel om maxtaxa i barnomsorgen var ett sådant. Men sådant är knappast av digniteten att partiet går i tex valallians.


kan det vara partiledningen som körs ut ...nya partiledarkandidater lurar i "vassen"

2 comments:

Björn Nilsson sa...

Det kanske behövs några energiska tvättbjörnar för att städa bort bråten ... men att rensa upp inom socialdemokratin måste väl vara ett storverk som knappt ens Herkules skulle klara av!

/lasse sa...

Hoppet är det sista som lämnar skutan, men det ser ut som en rejäl uppförsbacke. Och som man säger det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>