2010-11-17

Sommestad for president

Sommestad

Jenny Wennberg Arbetarbladet Gävle:

Partiet behöver inte ytterligare en av alla dessa individer som levt ett helt liv inom det Socialdemokratiska partiet, som pysslat med Unga Örnar, blivit av med oskulden i SSU och har lång och trogen tjänst inom Sveriges
Socialdemokratiska Arbetareparti som främsta merit på sin cv.

Lena Sommestad har aldrig varit beroende av det Socialdemokratiska partiet för sin framtid och överlevnad. Men hon är socialdemokrat och hon har varit minister.

Hennes oberoende innebär att hon står fri från en partiapparat som havererat, hennes erfarenhet som minister innebär att hon har nog med kunskap kring partikulturen för kunna navigera sig fram och med pondus kunna att piska in de olydiga i leden.
...
Socialdemokraterna har, trots intresse för utbildningspolitik, visat sig vara ett på många sätt antiintellektuellt parti.
Den som ska leda Socialdemokratin i ett kunskapssamhälle bör själv ha akademiska meriter. ...

Den som ska vara med om att dra upp riktlinjer för att utveckla det svenska utbildningsväsendet och svensk forskning som utgör grunden för vår konkurrenskraft bör ha egen erfarenhet av just forskning. Lena Sommestad har dessa nödvändiga meriter.
...
Till skillnad från alla de kandidater som nu radas upp i medierna på tämligen lösa grunder är Lena Sommestad obefläckad av det smutsiga maktspel som kommit att bli Socialdemokraternas signum.

När Sommestad blickar framåt på sin blogg talar hon om behovet av att förnya partiet i samma andetag som hon poängterar behovet av kontinuitet. Vad Lena Sommestad ser framför sig är en folkrörelse, och en sådan kan inte drivas som ett företag enligt henne. I stället för att rekrytera anställda genom kontaktnät och referenser vill Sommestad se en personalpolitik för partiet präglad av en, som hon kallar det, ”systematisk meritvärdering”.


Det är väl bara att instämma, Sommestad for president.

Sen sparkar amerikanen ut Obama från det vita huset 2012 och väljer Elisabeth Warren till ny president och världen kan se framtiden an med tillförsikt.

7 comments:

Björn Nilsson sa...

Vi kanske bör införa republik först --- men när jag upptäckte att Lena S:s professur handlade om ekonomisk historia förstod jag varför hon verkar vettig. Tumregeln verkar vara att ekonomer med rejäl historisk grundval i sitt tänkande är betydligt mer verklighetsförankrade än tomtenissar vars livserfarenhet i stort sett består av att konstruera regressionsanalyser som är byggda på teorin om perfekt konkurrens, och var forskningsresultat sedan skall påtvingas ett lidande samhälle som ser helt annorlunda ut!

/lasse sa...

Jag trodde det bara var en tidsfråga innan drevet gjort sitt och knugen fått stå där och meddela sin avgång och svamla något om att han tänkt på det länge och nu var det dags.

Hade det kommit ut en bok med innehållet som den senaste om knugen men gället en minister hade det bra varit en tidsfråga innan denne hade förpassats till de sälla jaktmarkerna i någon gudsförgäten utländsk håla typ Stanford.

Om man får tro Hudson och en del andra ekonomerna som ger sig på att tänka själva så var det tidigare obligatoriskt med en kurs i ekonomihistoria för att bli ekonom. Men detta har avskaffats för att annars går det inte att utbilda nyliberala ekonomer och få dem att tro på dogmerna.

Björn Nilsson sa...

Jag misstänker att man ursäktar sig med att det är så mycket att göra under ekonomutbildningen att man inte hinner med ämnes historia annat än i en blixtsnabb kompendiegenomgång. När jag läste nationalekonomi på magisternivå stötte jag på lärare som inte hade läst Smiths och Ricardos egna texter. Och mer klassiskt än dessa giganter får man leta efter. Att ta upp lite mer okända 1700-talsekonomer som Cantillon eller Turgot var inget att försöka prata om ens. Och Eli F. Heckscher kände de till för en tvivelaktig teori om utrikeshandel, men inte hans stora bidrag till ekonomisk historia. Uselt. De bara körde sina regressioner.

Jan Wiklund sa...

Sommestad är en vettig person, men åstadkom hon så mycket under sin tid som minister? Kan det inte vara så att hon är jäkla bra på att analysera men mindre bra på att besluta och få saker gjorda?

Obama var också en vettig person en gång i tiden (nåja, jämförelsevis), men hamnar man i dåligt sällskap är det lätt att dras med. Politik är faktiskt en kollektiv process som till mycket stor del omfattar hela samhället. Om näringslivet och övre medelklassen är bäst på att mobilisera blir politiken därefter, vem som än sätter sin namnkråka under besluten.

Simsalablunder sa...

Fanns det någon minister som åstadkom något självständigt under Perssons tid? Det Persson såg som viktigt att besluta om skulle väl gå via honom och då blev det givetvis hans syn på området som i huvudsak gällde, även så miljöområdet.

/lasse sa...

Jag håller säkert inte med henne om allt men hon lyfter politiken från detaljer till en högre generell nivå om inriktningen på politiken och samhället.

Jan Wiklund sa...

Min poäng var att det finns flera slag av ledare. Det är inte säkert att man är bra som politiker bara för att man är bra som analytiker.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>