2010-12-09

avstå en dagslön

Ordförandena i Pappers, Unionens och Ledarnas fackklubbar på Vida Paper i småländska Lessebo pratade ihop sig och kom fram till det oväntade förslaget att samtliga medlemmar skulle avstå en dagslön till arbetsköparen.

”Vi vill visa vår uppskattning och vårt engagemang i Vida Paper genom att avstå grundlön för åtta timmars arbete”
”Den satsning som ägarna gjort i Lessebo har gett oss arbete och försörjning”

De medlemmar som inte ville avstå några pengar var enligt utskicket tvungna att själva meddela detta i skrift.
arbetaren.se


Förvisso stoppade Pappers detta bisarra tilltag från de lokala fackliga jönsarna men det säger förmodligen en hel del om vad man med tre decennier av nyliberal högerrevolution lyckats gör med det här landet. Den vanlige svensken är nu helt bortkollrade i grundläggande ekonomiska och sociala fundamenta i hur ett samhälle fungerar. Folk står numer som jon med mössan i handen inför patronerna och godsägarna. Svensken har inte ens de grundläggande färdigheterna i normal kapitalism där egenintresset är ska vara drivkraften.

Ingen kan klaga på kraften och konsekvensen i de privilegierades målmedvetna och nu snart fullbordade demontering av folkhemmet. Och de som skulle tillvarata det demokratiska intresset och allas vår välfärd i riksdag och fackföreningsrörelse dansar stolta med i den makabra dansen.
Grassman 1989,

0 comments:

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>