2010-12-23

Istid

Nu har det i stort sett varit permanent minusgrader i Malmö sen november, det är minst sagt ovanligt, några år till och det är inte bara väder utan tvättäkta klimatförändring.

Om man får tro på expertisen är vi i en istid om än just nu i en förmodligen kort tillfällig värmetopp.


Vi är nu där i den senaste istiden den geologiska perioden Neogen till innevarande Kvartär perioden.

Det där senaste blå bandet ser förfärligt kort ut jämfört med tidigare istider, men vet om det även kan förekomma små ”korta” istider innan det övergår till isfria poler och allmän värme. Mellan tummen och pekfingret ser det ut som de senaste miljarden år har det varit fritt från istider så där en 60% av tiden. Dessutom var den där under Ordovcian & Silurian bara en fjuttig istid.Det ser ju inte så illa ut jämfört med för knappa 18000 år sen:

Inte mycket av gröna sidan upp där, inte bara mycket is utan också mycket mer öken och kargare överhuvudtaget med långa vintrar och korta somrar. Under de förhållandena skulle det nog vara lite besvärligt att föda 6-7 miljarder människor. Vi hade förmodligen en himla tur som föddes nu och inte då.

Enligt en del experter kan det gå mycket fort när isen slår till, mer snö ligger kvar över sommaren och reflekterar solljuset och det blir självgenererande.

Metrologer har man förstås ingen nytta av, redan förra året var där några som började dilla om att nu skulle det bli 30 år av sådan här kalla vintrar för oss om än som ett hack i den allmänna uppvärmningen, i år är det Tyska meteorologer som spekulerar om liten istid. Ibland undrar man om inte meteorologer är trendkänsligare än kloka gubbar och gummor.

För ett antal år sen stod Holmgren och med dyster min beklagade sig över att han aldrig skulle behöva köpa skidor och skridskor till sina barn, en snöfattig vinter och brist på snö när det är Wasaloppsdags så står de där meteorologerna och förutspår att jo det här var nog ett av de sista Wasaloppen.


Blir det istid lär väl inte värmeslingor under plattläggningen räcka långt.
Fint ska det vara för teater/opera besökarna.

=======================
Temperatur/klimat i det lite bredare makroperspektivet. Precis som i ekonomi kan det vara nyttigt att se de stora dragen i skeendet.

Mellan 25 till 35 miljoner år sen var där också nedisade poler, detta kylslagna fenomen återkom sen för så där en 13 miljoner år sen, nu fanns det väl inte så många människor då men om det funnits hade de nog börjat undra om inte gudarna blivit onda och sänt ut all denna is som en straffdom.


Det lite kortare mikroperspektivet:

De senaste tre miljoner åren har det varit körigt värre med istider, 13 stycken de senaste 1,25 miljoner åren om så där en 90 tusen år med en tiotusen år av interglaciära ”värme” perioder [som sagt allt är relativt], vi är nu i slutet av en sådan, ”värme” toppen lär ha varit för en 5-6 tusen år sen. Mellan 1,2 till 2,6 miljoner år sen var där 33 stycken istider om ca 41 tusen år i stöten.

1 comments:

Jan Wiklund sa...

Hur det ser ut för december vet jag inte, men novembers temperaturer finns på en karta från NASA - se http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/do_nmap.py?year_last=2010&month_last=11&sat=4&sst=1&type=anoms&mean_gen=11&year1=2010&year2=2010&base1=1951&base2=1980&radius=1200&pol=reg

Där framgår det tydligt att Skandinavien är ett köldhål i en oändlig ocean av uppvärmning. nästan hela Asien, nästan hela Afrika och nästan hela Canada är varmare än normalt. Resten av Amerika är ungefär som vanligt.

Det går inte att titta ut genom fönstret och tro att det återspeglar tillståndet i hela världen. Man msåte se längre än näsan räcker.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>