2010-12-09

Subversiv extremistartikel

Jag råkade hitta en gammal artikel från en svunnen tid, närmast förfärande radikala och subversiva åsikter om landets ekonomi ges det uttryck för där. Känner inte till publikationen så noga men det är förmodligen någon obskyr vänstertidning som bara de invigda känner till. Den som aspirerade på t.ex. partiledarposten hos S och skulle uttrycka de åsikterna som där framkommer och skulle nog för evig tid var diskvalificerad. Ohly fick kräla i stoftet inför Östros och Sahlin och göra avbön för betydligt beskedligare saker för att få vara med som junior partner för en förmodligen obetydlig ministerpost.

Länk till den subversiva extremistartikeln.

Man blir lite förundrar att sådant gick att uttrycka ostraffat på den tiden, det är nästan kriminella åsikter.

Det finns förstås en del som man skulle kunna hålla med om men som helhet måste man ta avstånd från sådana ekonomiska villfarelser.

5 comments:

Simsalablunder sa...

Vilket fynd! Vem som skrivit artikeln är okänt?

/lasse sa...

Jag vet inte vem som skrivit, kommer inte ihåg om det framgick klart i den obskyra tidskriften. När det begav sig var det ETC som nämnde artikel, ETC var väl bland de få som hade lite mer seriös kritik av Perssons ”budgetsanerande” på den tiden. Jag blev nyfiken och gick på biblioteket och fotokopierade artiklarna. Originalen är för länge sen borta. Men jag förmodar att större bibliotek har arkiv på tidskrifter.

Simsalablunder sa...

Artikelserien finns på nätet men det står inte vem som skrivit dem. Nåja, innehållet är likafullt frapperande med tanke på var de publicerades.

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article240775.ece

Myt 1
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2530162.ece

Myt 2
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2563377.ece

Myt 3
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article240774.ece

Myt 4
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2563376.ece

Myt5-6
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2530163.ece

/lasse sa...

Tackar för upplysningen och länkarna.

Speciellt inledningen till artikeln är högaktuell i dag när det inte görs annat än ältas och tuggas om sk ”starka” statsfinanser:

”Det var i början av 1990-talet som man bröt mot vad som under mer än femtio år betraktats som självklar ekonomisk teori och praktik. Det som tidigare föraktfullt kallades »kameralt« budgettänkande blev då högsta visdom hos de politiska partierna.
»Statsfinanserna« och »amortera på statsskulden« är flitigt använda nya termer. Orden sågs tidigare som närmast meningslösa. Det viktiga var inte statens finanser utan samhällsekonomin.
Om man jämför argumenten i dag och för tio år sedan verkar det som om det skett en omvälvning av den ekonomiska vetenskapen, som borde vara pinsam för dess utövare. Det som var sant i går är falskt i dag, och tvärtom. Lyckligtvis för nationalekonomin är det väl mest politikerna som antingen är dåligt pålästa eller medvetet använder felaktiga argument.”


Det borde väl förstås också vara pinsamt för en rad sk bankekonomer, dessa varelser som sen decennier är de som ”experter” ska kommentera BNP siffror, statsbudgetar etc i media.


Som den gode Grassman sa någon gång, att många av de svenska förmenta nationalekonomerna borde omskolas till företagsekonomer så de åtminstone hade chans att göra lite nytta.

Simsalablunder sa...

Det är jag som skall tacka för ögonöppnaren.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>