2011-01-20

Boultbee igen

Så verkar de vara dags att Boultbees gallerior, som man köpte dyrt (överpris) av Stockholmarna, ska gå i konkurs.
Boultbee har ekonomiska problem - DN
Fastighetsbolaget Boultbee som äger flera gallerior i Stockholm har stora ekonomiska problem. Det skriver tidningen Market som granskat företagets koncernredovisning.

Stora ekonomiska problem för Boultbee
Värdet på fastighetsbolaget Boultbees köpcentrum har sjunkit så mycket att man fått stora problem med sina finansiärer.
Så sent som i november övervägde fastighetsbolaget enligt sin förvaltningsberättelse att sätta sina gallerior i Stockholm i konkurs då aktiekapitalet var förbrukat i flera bolag.
Samtidigt beslutade man att ge sitt brittiska moderbolag 612 miljoner kronor i aktieutdelning.

Totalt gör den nordiska verksamheten en vinst i driften med 712 miljoner kronor, men med alla nedskrivningar blir resultatet minus 2 miljarder.

Nu sitter de där med lån utan att ha intäkter som täcker lån och kostnader och fastigheter som är värda mindre än vad man lånade.

Centrumkompaniet

Boultbe surfade på den “eviga” värdestegringen i tegelstenar, betong och brälappar med lånade pengar och tunna marginaler, det är inte alltid folk har förstånd att stiga av i tid, den eviga värdestegringen tar ju aldrig slut. Men så dyrt som de köpte av 08:a borde de ha anat ugglor i mossen, hur mycket trodde de att de skulle kunna höja hyrorna.

Problemet med bostadsbubblan är likartat det handlar inte så mycket om folk har råd att betala lånen nu utan om det blir ett stort prisfall och bankerna inte längre har säkerhet nog, då blir det till att byta till dyrare lån då banken får högre risk. Alla kommer inte att kunna göra det.

3 comments:

Björn Nilsson sa...

Alliansregimen i Stockholm misstänks sälja ut offentlig egendom för att betala löpande utgifter, och därmed hålla kommunalskatten nere. Den där Boultbee-affären är ett exempel. Det är ju en politik som inte håller i längden. Jag tvivlar på att en borgerlig affärsman (till skillnad mot en borgerlig politiker) skulle ha slutit ett avtal av den typen som kommunen slöt med Boultbee. Delar är muntliga, och även om man hävdar att även muntliga avtal gäller så är ju frågan hur man bevisar vad som verkligen har sagts? Gör man affärer med engelsmän är det lugnast att ha varenda liten detalj på papper när de kommer dragande med sina jurister.

Nå, vi får väl se vad som händer när pengarna från kommunens försäljningar tar slut. Då kommer nog "medelklassen" i Stockholm att få känna på hur det är att pinka i byxorna. Kanske detta redan har börjat, när man nu vill skära ner rejält för ungdomsidrotten.

Kerstin sa...

Men folk är ju så glada över sina skattesänkningar och så ofantligt som de har tjänat på dessa så har de väl utan vidare råd med högre räntor, eller att betala räntor för lån på huset som banken tog och de inte längre bor kvar i, och dessutom tid att jaga sponsorer för ungarnas idrottsutövningar, för att inte tala om tid att ta hand om gamla dementa mamma, som dessutom behöver ekonomisk hjälp eftersom hennes pension är så usel.
Så inte kommer någon att få bekymmer för en liten fastighetsbubbla inte.

Jan Wiklund sa...

Medelklassen behöver väl inte bry sig, men en del av dom här galleriorna ligger i underklassförorter och har dekat ner sig ordentligt sen Boultbee tog över. Det vore ju bra om Stockholms stad köper tillbaka billigt av konkursboet så de kan renovera litegrann.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>