2011-01-18

Knappar in på en svunnen tid

Var det verkligen så mycket bättre förr att vi inte kan överge den och gå vidare och ta till oss de försök till moderniseringar som trots allt finns.

Här sitter man och knappar in på en layout som inte ändrats sen mitten av 1800-talet, en layout som framtvingades av de begränsningar som dåtidens mekanik satte upp.
Tangenterna här sitter som de sitter för att metallarmarna som slår typerna mot färgbandet och pappret ska få plats, i innanmätet under tangenterna är det trångt om saligheten.

    

Det var ingen som fick för sig att placera tangenterna på det numeriska tangentbordet asymmetriskt. Den konstruktör som föreslagit det hade nog skickats hem för att nyktra till.

Självklart borde det vara lättare att lära sig hantera dessa tangenter som alltfler använder dagligen om de placerats logiskt och  symmetriskt. Man lär sig ganska lätt att skriva på ett numeriskt tangentbord, utan att titta på det, när tangenterna sitter symmetriskt och handen och fingrarna vet att det är raka linjer och räta vinklar som ska följas.

När kommer den första laptoppen med logisk layout på tangenterna? Strax innan man med sensorer kan läsa av vad folk tänker och plita in det i datorn, så där en 2150.

Det finns förstås tappra eldsjälar som för en sisyfoskamp mot de konservativa samhället och kämpar tappert, men de får nog bita i gräset då det ju var så mycket "bättre förr", har det fungerat i snart 200 år kan det väl fungera i 200 år till, typ.

Truly Ergonomic
Truly Ergonomic

Och då har jag inte ens gått in på var krumelurerna på tangenterna är placerade.

En promotion video till det ena av de "förskräckliga" nymodigheten:

(Som det verkar en eldsjäl som gjort videon på eget bevåg.)


Det tidigare nämnda numeriska tangentbordet är förstås utmärkt men varför i hela fridens namn är det upp och ner på datorerna och räknarna och rättvänt på telefonerna. Det kan inte finnas något logiskt skäl för detta för de som professionellt med svindlande hastighet använder dessa. Det är faktiskt så att Bell vetenskapligt undersökte hur man skulle sätta tangenterna och det logiska ur västerländskt perspektiv blev förstås att man börjar uppifrån med 1, 2, 3 osv. För den professionella knapparen har det nog ingen betydelse men för alla som tittar och knappar torde det var mest logiskt, i alla fall när man skriver som vi gör här.

Det finns små och stora problem och som ordspråket säger små sår och fattiga vänner ska man inte förakta. :-)


9 comments:

Björn Nilsson sa...

Man skall inte underskatta detaljerna: fingersättningen för min högra hand sabbades ohjälpligt omkring 1970 när man kom på att ändra positionen för ÅÄÖ på svenska tangentbord. Tidigare hade de varit där ,.- nu sitter. Jag hade lärt mig skriva med alla tio fingrarna utan att titta på tangentbordet några år tidigare (det hette "tiofingers touch-metoden"), men efter det övergrepp har mitt högra lillfinger ofta viftat hjälplöst i luften för att hitta rätt tangent. En ändring till och jag är såld!

/lasse sa...

I dag kan man själv bestämma var krumelurerna ska vara placerade, i detta finns det fullständig frihet. Jag vill förstås inte förbjuda någon tangent placering men valfriheten är inte speciellt stor och de alternativ som finns är i så små serier att de blir ganska dyra. En helt fri marknad som detta erbjuder inte speciellt mycket alternativ, så går det när marknaden får styra själv det blir enfald och ingen valfrihet.

Björn Nilsson sa...

Då tycker jag det känns skönast att få dö med en förbannelse på läpparna mot alla dessa klåfingriga dj... som skall peta på och förstöra allting!

/lasse sa...

Det ska förstås vara ”riktiga” tangentbord och helst tjock svartvit TV med Olle Björklund och Hylands hörna i rutan … suck.

Jag förstås att det måste ha varit ett förödande slag mot den naturliga balansen i tillvaron när petmojen togs bort från telefonerna och herr Brum viftade förtvivlat med pekfingret över knappsatsen.

Simsalablunder sa...

Med pekfingrar hovrandes över tangenterna spelar det inte så stor roll var tecknen sitter.

/lasse sa...

Vitsen med att utveckla detta och göra effektiv användning av tangentbordet tillgängligt för den breda allmänheten är förstås primärt för att tangentbordskrivande nu är något som snart alla håller på med, förr var skrivmaskinsskrivande främst något för specialisterna. De drivna ”touch” skrivande typerna, som under stor möda lärt sig denna konst.

På 30 eller om det var 40-talet gjordes ett försök att i vart fall ändra teckens placering så att det skulle bli lite lättare man ville införa August Dvoraks placering.

Dvorak arbetade i 12 år med en stor mängd statistik, psykologi och fysiologi, och kom så småningom fram till en ”förenklad” layout som är uppskattningsvis 200%-300% mer effektiv än den ännu gällande ”qwerty”.

Men det lär vara de bakåtsträvande touch typerna som stoppade detta vällovliga försök till nymodighet, inte minst de rikligt förekommande skrivmaskinisterna som såg sin marknadsfördel med mödosamt intränade färdigheter hotad. Typ här ska inte komma klåfingriga dj... som skall peta på och förstöra allting

Världens snabbaste (engelska språket) skrivmaskinist Barbara Blackburn använde förstås Dvoraks förenklade tangentuppsättning. I High School fick hon underkänt på maskinskrivningen, när hon fick tag på den förenklade tangentbordet blev det andra bullar. 150 ord i minuten under 50 minuter, dvs 37500 nedslag. Hon kunde komma upp i toppfart på 212 ord i minuten under kortare tid.

Björn Nilsson sa...

Förenklat tangentbord ... det låter ju som rena fusket!!!

Kerstin sa...

Björn Nilsson:
Jag vägrade länge att ändra min gamla fingersättning, och ändrade mina datorer så att jag hittade å,ä,ö mm där jag var van att hitta dem. Men till slut gav jag upp och anammade det nya tagentbordet och det gick faktiskt ganska bra att lära om. Mycket bättre än jag hade trott :-).

/lasse sa...

Här är något för Simsalablunder och de som kanske behöver borsta upp de gamla kunskaperna en del.

WebTouch Basic - Gratis kurs i maskinskrivning online!

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>