2011-02-26

Ekonomiskt orakel

Ekonomiprofessorn Michael Hudson har nyligen varit i Norge och intervjuats i NRK där han gett lite råd till norrbaggarna. Han menade att tiden med den ”eviga” tillväxten på de finansiella marknaderna var över och han tyckte att Norge skulle ändra inriktning på sin oljefond och göra som Kina m.fl. och satsa på reala resurser. Som han sa, oavsett hur det går med det finansiella har man alltid det reala kvar, typ infrastruktur etc.

nrk.no/nyheter/okonomi/1.7510944
Han er skremt av hvordan oljefondet satser mye mer penger på USA enn det amerikanerne selv gjør.
Enda verre mener Hudson det er at Norge ikke bruker mer av oljeformuen på infrastruktur og bedre universiteter.

– Akademikere i Finansdepartementet og Oljefondet har klart å lure den norske befolkningen til å tro at slike investeringer ikke kan gjøres, ved bruke inflasjonsspøkelset, sier professoren.
Norge bør også gjøre som kineserne, som nå kjøper opp viktige strategiske selskaper over hele verden for å fremme sin egen industri, mener professoren. Det kinesiske oppkjøpet av Elkem er bare et eksempel.

Nå håper professoren at den norske befolkningen snart får satt en stopper for det han mener er nyliberalistenes kontroll over Norges oljeformue.

Ett intressant perspektiv är en artikel i kristianstadsbladet.se av Pierre Gilly där han intervjuar nämnde Michael Hudson, detta var den 30 januari i nådens år 2008, alltså mer än 3/4 år före Borg, Trichet etc började fatta att det var stor internationell kris på gång.

kristianstadsbladet.se
ekonomiprofessorn Michael Hudson hör till dem som anser att den amerikanska fastighetsbubblan är en del av ett mycket större problem. USA har haft ett växande underskott i handeln med omvärlden ända sedan Vietnamkriget som man finansierat med lån.

- USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. … Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. …

- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. …

- De Gaulle var lysande, men det finns inga fler de Gaulle. Ett skäl är att USA motarbetar alla utländska politiker och bankirer som inte är proamerikanska. USA har ett stort spionprogram och dokumenterar vad folk på nästan alla nivåer tycker. Om någon strävar efter att Europa ska bli självständigt från USA så ser man till att denne inte blir befordrad. Många europeiska bankmän är som Tony Blair. De tror att de måste vara på USA:s sida. De gör precis tvärt emot vad de Gaulle gjorde. De fortsätter att ta emot dollar, utan begränsningar, och utan att skydda sina länder mot dollarns inflytande. I praktiken så exporterar länder som Tyskland, Frankrike och Sverige till USA och dollarländer i utbyte mot pappersbitar, som de inte kan få något ut av, annat än fler pappersbitar.
[redan 1975 skrev en svensk bankekonom som hette Leif Backlund om detta i boken ”Dollarn och ditt land”.]
Här föregrep Hudson wikileaks med två år.

Hur länge kan systemet fortsätta?
- Många undrar det. Svaret är att ingen vet. Det kommer att fortsätta tills andra länder börjar göra motstånd. Ännu så länge är det bara Ryssland, Kina och Venezuela som gör det. USA har aldrig låtit andra länder påverka deras politik, medan nästan alla andra länder låter USA påverka deras.

- USA verkar under premissen att man inte behöver en industri. Om Europa och Asien är beredd att exportera sina varor till USA, i utbyte mot papper, så behövs bara en tryckpress. Vi behöver ingen industri: Europa ger oss ändå allt vi behöver för inget. Vi kan köpa vilka europeiska företag vi vill, utan att ge annat än papper i utbyte.

[ett exempel kan kanske vara kärnan i den svenska neutralitetspolitiken - den egna försvarsmaterielproduktionen - som började säljas ut så snart sovjet imploderat]
De dollar som vi köper europeiska företag för förs över till den europeiska centralbanken, som använder dem till att köpa amerikanska obligationer som finansierar det amerikanska budgetunderskottet. Varför ska amerikaner arbeta, när tyskar gör det gratis?

- De på Wall Street köper råvaror eftersom de flesta valutor kommer att förlora i värde, när dollarn gör det. Nästa boom kommer att bli råvaror. Men pengarna kommer inte att investeras i Europa. Du har hört Rumsfeldt tala sarkastiskt om det gamla Europa. Amerikanska investerare anser att Europa är så illa skött att man lägger pengarna i tredje världen. De tror att Europa blivit senilt.

Helt tappad bakom en vagn verkar inte den där Hudson vara, vi har nu rekordhöga råvarupriser och en massa irrelevant förklaringar till detta. Den sista meningen borde väl stå allt klare varje gång man hör Trichet, Merkel, Osborne, Borg m.fl. De som nu i allt större antal emigrerar från Irland och de andra som hittills drabbats hårdast av det senila gängets sk ekonomiska delirium har förmodligen tagit ett mycket klokt beslut. Hade jag jag varit ung hade jag också allvarligt funderat på det alternativet som alternativ till att låta mina barn växa upp i det senila äldreboendet Europa styrt av senila galningar.

1 comments:

Björn Nilsson sa...

I grunden handlar ju ekonomi om sill och potatis, inte om kronor och ören. Redan Aristoteles hade klart för sig att pengar i första hand är ett medel för att förenkla utbyte, och att det är fel att sätta förökningen av pengar framför ordnandet av ett gott liv. Att sätta pengarna först är som att sätta vagnen före hästen - inte så bra alltså, det ökar risken att man kör av vägen.

Och tittar man lite närmre på neoklassisk nationalekonomi förefaller den egentligen beskriva ett tillstånd som är penninglöst, även om det står "pris" på en axel i diagrammen över utbud och efterfrågan.

Det är nog i längden bäst att se till att man har en tunna sill och en säck potatis, snarare än exempelvis en trave aktier som det står Fermenta eller Framtidsfabriken på.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>