2011-02-19

Sub-Prime ledare tar över?

Damberg, Eneroth, Österbeg och Östros ska nu ha sållats fram som reala kandidater för posten som partiordförande och utmanare till posten som Statsminister i nästa val.

Bloggaren Nemokrtis kommentar hos Enn Kokk är förmodligen en inte oäven spekulation:
”Jag tror att det som pågår är en skenprocess. Det är redan uppgjort att Primehögern tar över, det blir allt tydligare. Nu går Damberg ut på Facebook och säger att han ”ställer upp”, och i kvällens Debatt säger Belinda programledaren apropå ingenting att du är väl snart partiledare eller något liknande. Den här ”öppna” debatten är enbart till för att lugna opinionen och ge intryck av ”omorientering” men det är Prime (Svenskt Näringsliv) som tar hem spelet, det har de redan bestämt sedan länge och så kommer det också att bli. De var ju ute på betalt indoktrineringsuppdrag och hjärntvättade partidistrikten med Primes (Svenskt Näringslivs) ”tolkning” av valresultatet, en tolkning som har föga med verkliga förhållanden att göra.”

Ärligt talat, om inte de kvarvarande medlemmarna i det forna folkrörelsepartiet i själ och hjärta blir nöjda med detta val har de sig själv att skylla. Här har landets största parti med medlemmar runt om i landet ställts inför ödesfrågan om vilken ledning och inriktning partiet ska ha, efter att partiet letts till avgrundens rand av tidigare ledningar. I ett normalt demokratiskt samhälle hade man förväntat sig en högljudd och ettrig debatt om detta, men icke så i folkrörelsepartiet, tystnaden är det karakteristiska. När Linderborg gjorde avhandling om SAP reste hon runt och intervjuade folk i partidistrikten, detta var när Persson var ordförande, enligt henne så var många missnöjda, men på sin höjd knöt man näven i byxfickan. Vad är de rädda för i det stora folkrörelsepartiet?

Österberg I DN:
”– Jag träffade en tonårspappa som på sin fritid tränade ett innebandylag med flickor på 18–19 år. De skulle åka till grannstaden för en viktig slutspelsmatch. Men fyra av tjejerna kunde inte följa med. De var livrädda för att chefen skulle ringa från jobbet och säga att de skulle rycka in och jobba. Sade de nej en gång fick de ingen ny chans.

Sven-Erik Österbergs äldsta dotter är snart 30 år och har 180 akademiska poäng. Ändå har hon aldrig haft ett fast jobb.”

Frågan är om Österberg förstår vilken inverkan det haft att det faktiskt är S som i praktiken institutionaliserat att vi inte utan i praktiken svårgenomförbara ändringar kan föra en politik för verklig ful sysselsättning. Förstår han att nyckeln till att lösa de problem han nämner endast har en real lösning, full sysselsättning som flyttar mer makt till löntagarna/medborgarna som kollektiv. Ärligt talat tror jag ingen av de nämnda kandidaterna gör det.

Ingen av de nämnd ger intryck av att på ett genuint och ärligt sätt kunna presentera ett realt alternativ till den framgångsrika Borg/Reinfeldt alliansen, tvärt om verkar de i mycket snarare ha samma grundläggande ekonomiska ideologi och värderingar, eller som Kilden Åsman säger:

”… att stora delar av partiets elit sedan många decennier inte lever för rörelsen utan av rörelsen. Den tjänar bra med pengar på alla sina uppdrag och vill fortsätta med detta. Parti och företag ska också vara ett kommunicerande kärl där parti- och föreningstopparna fritt kan byta jobb mellan ”rörelsen” och ”näringslivet”… ”

Men detta förhållande att man strukits medhårs av de som rimligen är motståndarna förutsätter att partiet faktiskt utgör ett potentiellt hot, det är därför man gödslar över paritets potentater och inte för dessa potentater skulle vara speciellt dugliga och duktiga.

Ibland undrar man om vänstern i allmänhet förstår vad som pågår. Bill O’Reilly sa för ett antal år sen i 60 Minutes i en intervju med Charlie Rose, när det gällde kampen om vilket samhälle man ska ha:

It’s a war Charlie. You do understand it’s a war?
Sen Reagans tid har vänstern haft fullt upp med att göra sig lustiga över hur dumma de olika högerdrabanterna är på olika sätt och skrockar glatt i sin självgodhet över detta faktum. Det har inte funnits mycket att skratta åt och göra sig lustig över i den formidabla framgång som dessa högerkrafter haft och en sak är de definitivt inte och det är dumma.


Man står inte och skrattar och gör sig lustig över en galning som står framför dig med blanka vapen och som är beredd till vad som helst för att besegra dig.

"Do not think George Bush is stupid, do not think they are confused, just because they say confusing things, just because they wanna confuse you, doesn't mean they are confused.

Just because the explanations they give is as confused and wrong and ill fitted, doesn't mean they don’t need your assistance, your being stupid when you think your enemies being stupid.

When you think that the people that own and control the land, the labor, the capital and resources of most of world are stupid, then you falling back on very fatuous kind of arguments… there are liberal intellectuals that love to rock back and forth, talk about Bush… he mispronounce words. I hade the same problem with Reagan, oh he is so stupid, and here this guy was sticking to us up one side and down the other with more rational consistent resourcefulness then I see any president. Jimmy Carter, Bill Clinton didn't know what they where doing when they came in.

These guys have an ideological dedication, just the way they pack the judiciary with young right wing lawyers appointed to federal judgeships in there early 30's who handing down decisions … [we will be] stuck with them [decades forward], and while others where standing around talking about how stupid they are. So he mispronounces words… big deal! We all do to some degree."

M Parenti

”Vi behöver en ny verklighetstolkning som gör att sakerna faller på plats, ty maktens stabilaste fundament är kontrollen över begreppen och verklighetsuppfattningen. Det ideologiska herraväldet är säkrare än det som utövas med hjälp av stridsvagnar och bajonetter. Den som har tolkningsföreträdet på verkligheten, den har makt.”

Patrik Engellau, SAF-konsult, i mitten av 1980-talet

Det är ca ett kvarts sekel sen Engellau sa detta, sen dessa har de intressen han företrädde tagit ett järngrepp om verklighetsuppfattningen och tolkningsföreträdet, dvs den reala politisk makten här i landet.

Någon vänster med möjlighet till tolkningsföreträde finns inte, vänstern ha fullständigt lyckats diskreditera sig själv med luddig identitetspolitik. Den arabiska folkrevolutionen är inget vänsterfenomen det är förmodligen i huvudsak en borgerlig liberal revolution mot diktatur och feodalsamhälle. Där finns förstås också fackliga krafter men vad har de att hämta från vänstern i Europa som i praktiken stått på läktaren under hela den kraftfulla högerrevolutionen som gett högern all real politisk makt i Europa.

3 comments:

Björn Nilsson sa...

Kan man sammanfatta det som att socialdemokratin leds av fähundar (borgerliga sådana) och att medlemmarna är ynkryggar och att partiet är kört trots heroiska ansträngningar från ett antal individer?

Jo, jag tänkte fråga om det inte borde vara bättre kontrast i ditt nya fina blogghuvud? Det är lite svårt att urskilja texten mot den där förtrollande bakgrunden tycker jag.

Jan Wiklund sa...

Fähund är ett moraliskt begrepp, här behöver vi analytiska. Och då är det väl så att det socialdemokratiska ledarskapet har växt in i den övre medelklassen så mycket att dom har anammat dess värderingar och tolkningsramar. "Intresset ljuger inte", som SSU brukade säga på den tiden det begav sig.

Det är inte det minsta konstigt att det sker. All verklig diskussion och allt verkligt ifrågasättande inom arbetarrörelsen kvävdes redan på 40-talet. Sen dess är folk livrädda för att sticka ut. Det här har Olle Sahlström skrivit om i boken Den röda patriarken. Sen fick han också sparken. Det brukar gå så.

/lasse sa...

Björn:

Tyvärr är det nog så, Sommestad har fört en öppen och ärlig diskurs om vad hon tycker och vill och det verkar ju ha gjort ett visst intryck men de övriga har varit förvånande tysta. Som någon sa valberedningen verkar agera som om en högre tjänsteman av något slag ska tillsättas. Klart att en kandidat måste navigera med en viss försiktighet och inte ge sig ut på allt för tunn is.

Som det verkar så blir det samma falang som kört partiet till avgångens rand som ska fortsätta sitta i förarsätet.

----
Det är inte lätt att få till det så det blir lagom, dels ville jag inte inkräkta för mycket på himmeln och hade en ide om att det skulle så att säga anas mer än framträda tydligt. Jag får kanske överväga det där. Eller gå ut och försöka ta en ny bild där texten framträder bättre.

Dessutom är det nog olika på olika skärmar hur det ser ut, för att vara sk webbsäker ska man hålla sig till enkelhet och inte försöka sig på för mycket ”finesser” och vara lagom. Men det bryr jag mig inte om jag gör som det ser bra ut på min skärm :-), iofs en budgetskärm men platt och 1920x1080, relativt stor och bred.

På de gamla CRT skärmarna brukade man ställa kontrasten på max och sen justera till lagom med ljusstyrkan, på LCD skärmarna funkar det vanligen tvärt om man ställer ljusstyrkan på max och justerar till lagom med kontrasten, av någon anledning får det samma effekt.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>