2011-03-06

Den kommande demografiska krisen

och USA:S sk offentliga skuldkris.

Här diskuteras den av två motpoler, högerns främsta propagandaorgan the Cato Institute och en av de få tappra motståndare som finns mot denna verklighetsbeskrivning. L. Randall Wray ekonomiprofessor och Mike Tanner “senior fellow” på Cato.

Det är alltid väl värt att veta vad Cato driver för linje, vad de säger kommer högern här i landet snart att säga. Timbro och Svenskt Näringslivs propagandaorgan som drillar medias ledar och tyckarsidor och förstås våra partier som de flitigt bestryker med primer är vanligen mest en ekokammare för Cato. Men vi kan förvänta oss en intensifiering av denna propaganda om att vi ”inte har råd” att ta hand om våra gamla och svaga. Vi har i och för sig kommit lågt längre på denna vägen med sk pensionsreform och nu den begynnande ”debatten” om att höja pensionsåldern i landet där vi redan ligger högt i ett europeiskt perspektiv.

Men det är förstås vår kompetente ekonomiprofessor L. Randall Wray som har nåt intressant att komma med.

Här kan man notera hur diskussionen förs på olika plan, Tanner håller den på ett finansiellt känslomässigt plan medan Wray lyfter det till ett högre plan med fakta om det makroekonomiska och att det handlar om det realekonomiska och inte det finansiella.

Man kan också se hur nära Tanner ligger SAP Borg i hur frågan diskuteras.


- Part I
- Part II
(Använd dessa länkar om du vill vara kvar på den här sidan när du växlar video.)
1 comments:

Kerstin sa...

Och Cato Institute startades och bekostas av bröderna Koch, som dessutom bekostar Tea Party-rörelsen i USA.
Senaste är de tydligen engagerade mot de offentliganställda som protesterar i Wisconsin.
Sköna fascister de där herrarna, fast de kallar sig libertarianer - det låter förstås bättre än fascister.

Här i Sverige har vi deras trutförlängare och propagandist Johan Norberg att glädja oss över. Han tror på fullt allvar, påstår han ju, att bara man avskaffar politikerna så blir vi alla fria och lyckliga. Bröderna Koch däremot vet att bara politiken avskaffas så blir det de själva, tillsammans med några få andra megarika som bestämmer över världen.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>