2011-03-08

Hård bud

...på den indiska arbetsmarknaden.

Ett stålverk i Balangir i östra Indien avskedade folk, folk blev förbannade och eldade upp en av cheferna i företagsledningen. När chefen skulle åka från fabriken hällde man bensin över bilen och satte fyr. I november förra året gav sig ett gäng friställda arbetare, från ett indiskt-japansk företag i Dehli, på en av cheferna och slog ihjäl honom. I den södra delstaten Tamil Nadu hade ett antal arbetare vid en bilfabrik friställts, chefen blev lynchad. 2008 var det ytterligare en liknande incident i New Dehli, chefen på en italiensk fabrik för bildelar slogs ihjäl av förbannade friställda arbetare.


.ibtimes.com


Inga förbannade arbetare på den här bilden men denna kvalitetsbild från Wikimedi får illustrera det anrika landet.

3 comments:

Björn Nilsson sa...

Som man säger: "Det blåser på toppen".

Teckentydaren sa...

Det känns alltid lite konstigt att läsa om sådant här från Indien. Jag är uppväxt med en ytlig bild av Indien, typ den superfredlige Mahatma och flummiga yogityper från hippieeran. Typ fredligt som bara den. Men läser man på lite så är det förstås inte alls så fredligt utan kan bitvis vara ganska våldsamt.

Björn Nilsson sa...

Med tanke på att indiska staten varit i krig ända sedan den bildades (permanent med Pakistan, och så några andra krig dessutom - Kina, Portugal, inblandning i Sri Lanka) samt att det är väldigt mycket våld i lokalsamhällena är det egendomligt att bilden av det ultrapacifistiska Indien varit så framgångsrik. Våldsam klasskamp är ju bara en del av hela det stora slagsmålet.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>