2011-03-08

Imperiet startar nytt krig

Clinton är bekymrad över att imperiet håller på att förlora det globala mediekriget om verklighetsbilden.

We are in an information war and we are losing that war. Al Jazeera is winning, the Chinese have opened a global multi-language television network, the Russians have opened up an English-language network. I’ve seen it in a few countries, and it is quite instructive,

”Alla” tittar förstås idag på Al Jazeera om man vill följa med vad som händer i den revolterande arabvärlden. Utom förstås i USA där, hör och häpna, Al Jazeera är censurerat från kabelkanalerna (förutom några få delstater). Amerikanen kunde för ett tag sen när "the leader of the free world" talade till folket och där Al Jazeera stod på för fullt i en av de två TV apparaterna i bakgrunden. Det är skillnad på folk och folk, vad "the leader of the free world" kan se är olämpligt för folket.

Nordkorea? skulle inte kunna tänka mig att Kim Il skulle göra nåt så dumt, han hade förstås haft så mycket respekt för folkets intelligens att han inte gjort en sådan blunder som att öppet visa att det är skillnad på folk och folk.

RT (Russia Today) har noterat 300 miljoner besök på sin YouTube kanal medan CNN har svårt att nå upp till tre miljoner.

Clinton vill ha mer pengar till offentliga satsningar för att mota denna utveckling och säger , hör och häpna, att de privata intressenterna misslyckats. Det är förstås inte så konstigt, de kommersiella kanalernas profitjakt, dvs jakt på enhetliga tittargrupper som det går att få bästa priset för hos reklamköparna gjort att all seriös journalistik och omvärldsbevakning nått bottennivåer. Om det överhuvudtaget kan sägas existera längre.

Det är förstås talande att Comedy Channel har den bästa samhällsbevakningen med TV-clowner som Jon Stewart m.fl., rena medeltiden när de enda som säger sanningen är narrarna.Alexander Cockburn raljerar over Clintons längtan att sätta upp ett nytt ”Voice of America”.

One has only to watch US TV for 10 minutes to conclude that America’s communicators no longer have the intellectual resources and political literacy to mount successful, well-informed propaganda.

När det begav sig under kalla kriget hade imperiets statligt anställda propagandamakare trots allt en del att skryta med, men vad har de idag? Guantanamo, 30 miljoner undersysselsatta eller arbetslösa, stigande fattigdom och rekordmånga som behöver ”food stamps” eller det meningslösa krigandet i Afghanistan?

För några dagar sen nåddes vi av nyheten om hur en amerikansk attackhelikopter metodiskt mördade 10 barn i Afghanistan. Barn som var ute och samlade ved för att familjen skulle kunna laga mat och inte frysa. Nio stycken av dem var från 7-9 år gamla en var 12 år. Först hovrar helikoptern över barnen för att sen öka avståndet och börjar skjuta ihjäl barnen. Förmodar att sikten mm inte fungerar på allt för kort avstånd. Och fru Clinton tror de kan vinna ett mediekrig med ”American values”.

1 comments:

Björn Nilsson sa...

Det var väl meningen att al Jazira skulle bli ett USAmerikanskt språkrör i början, men sedan tog mer journalistiska värderingar över?

Nå, Clinton larmar, men våra vänner republikanerna kommer säkert att se till att USA fortsätter nedåt på det sluttande planet, exempelvis genom att inte stödja offentlig radio/Tv som ju finns även i USA, men i stället ge max stöd till privata idiotiseringsmedia där nyhetsjournalism ersätts av tyckande knäppskallar.

Skulle tro att en hel del folk även i USA har upptäckt att man kan se al Jazira på nätet. Därmed minskar beroendet av kabel-TV-operatörerna.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>