2011-05-25

Arbetslösheten minskar

Arbetslösheten minskar till [endast] 7,9 procent

Detta är från Public Service – Ekot – media i folkets tjänst påstås det vara .

Inget i notisens utformning poängterar typ fortsatt massarbetslöshet, som förvisso har minskat något, och vilken katastrof det är för folket i Sverige. Tvärtom får man intrycket att ~8 % arbetslöshet är ganska bra, inte heller nämner man något om vad den dolda arbetslösheten kan vara eller hur stor undersysselsättningen är. Man ser sig dock nödgade att nämna att den totala sysselsättningen stigit utan att upplysa om sambandet med ökat antal i arbetsför ålder.

Det fanns en tid när arbetslöshetssiffror på 2 % orsakade krigsrubriker på löpsedlarna och krav på krafttag mot slöseriet av landets resurser och arbetslöshetseländet av sittande regim.

Redan för ett antal månader sen aviserade regimens ”ekonomiexpert” att det skulle bli finanspolitisk åtstramning i form av höjt sk överskottsmål (med svepskälet att betala av en obefintlig offentlig skuld som egentligen är ett överskott). Riksbanken har puffat upp räntan för att försöka strama åt, mer lär komma. Fattas bara att det tas krafttag med åtstramning när arbetslösheten är endast ~8 %.

3 comments:

HugeHedon sa...

Finns det några fler i Sverige (än typ du och jag?) som känner till MMT?

Teckentydaren sa...

MMT är förmodligen inget som man vill kännas vid i den globaliserade och likriktade lilla randstaten.

När Bildt i slutet av 80-talet pratade om den provinsiella randstaten i meningen av att vi inte var inordnande i den stora världen hade vi trots allt en relativt pluralistisk intelligentsia, även om förfallet redan då börjat. I dag är landet helt inordnat i den stora världen och Bildt susar om kring i regeringsplanet i den stora världen (till glädje för ingen mer än honom sjäv) och landet är intellektuellt och vetenskapligt en monokultur där ”fel” idéer och ståndpunkter inte gör sig besvär.

HugeHedon sa...

Det kan du har rätt i. Så det är väl bara du och jag då.. Jag tänkte kanske försöka ta upp idéerna lite hos Liberaldemokraterna (dissningar undanbedes) någon gång, de är ju faktiskt lite intressanta ("medborgarlön/platsskatt" exempelvis). Men först måste jag skriva färdigt lite intro-material på MMT-wikin.. Kom gärna dit och hjälp till :-)

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>