2011-06-22

Argentina

Argentina:


Man kan notera att där tillväxt under den nyliberala tiden med Carlos Menem, men med en allt större utlandsskuld för att klara dollarfixen. Som man kan se var det inte fråga om att alla skulle med, tillväxten och ökad arbetslöshet gick hand i hand. Till skillnad mot tiden efter det nyliberala ekonomiska experimentet där tillväxt går hand i hand med fallande arbetslöshet.

Argentina:
Som man kan se när nyliberalerna får härja blir det upp-och-nervända-världen, krig är fred, sjuka är friska osv,
==============================
Uppdatering:

Aftonbladet skriver om Argentina:

Revolten mot IMF

… han vägrade acceptera fondens krav på ett i vanlig ordning drakoniskt nyliberalt åtstramningspaket, inkluderande 30-procentiga lönesänkningar för offentliganställda och privatisering av landets hamnar. I det finansiella chicken race som följde blev det IMF som först vek ned sig.

IMF förutspådde en mager återhämtning på bara 1 procent 2003 och lade skulden på ”bristande framsteg med strukturella (nyliberala) reformer”. De flesta finansanalytiker höll med. I verkligheten blev tillväxten 9 procent.

När budgeten 2009 på grund av den internationella lågkonjunkturen återigen visade underskott förutspådde affärspressen därför allmänt en kris: ingen skulle vilja låna ut till Argentina igen! Nu skulle till slut de dystra prognoserna slå in.

Men regeringen svarade med att återförstatliga pensionssystemet (tidigare en fantastisk guldko för privata fondförvaltare av vilka ett antal i dag väntar åtal för bedrägeri) och använda fonderna till att köpa statsobligationer. Samma lösning fördes i Sverige fram av enstaka vildhjärnor som ett alternativ till de brutala nedskärningarna under 90-talskrisen, men avfärdades då utan diskussion

förra månaden utsåg Världsbanksfinansierade Global Trade Alert Argentina (fortfarande med tillväxt på 7,5 procent förra året) till ”världens mest protektionistiska land”.

Innan det eventuellt kan bli tal om uppskov med betalningarna, är det ”viktigt att Grekland och krisländerna i eurozonen pressas till så hårda åtstramningar som möjligt”, förklarade exempelvis Sveriges vice riksbankschef Lars Nyberg för Svenska Dagbladet

Skillnaden mot Sverige angående pensionssystemet är väsentlig det var inte privatiserat och något återförstatliga hade det inte varit fråga om.0 comments:

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>