2011-06-21

Eurokraterna famlar i blindo

"The real problem is that no one can explain well why the euro zone is in the epicenter of a global financial challenge at a moment, at which the fundamental indicators of the euro zone are substantially better than those of the U.S. or Japanese economy."
Jean-Claude Juncker

Jean-Claude skulle kanske ha sett mer på Fem myror är fler än fyra elefanter:Så illa ställt är det att ledande europeiska politiker faktiskt inte förstår skillnaden mellan valutor som ges ut av suveräna nationer som USA och Japan och den artificiella Euron. Då har ända Juncker både varit finansminister och president i Eurogruppen (som består av euroområdets finansministrar). Junker är en av arkitekterna bakom Maastrichtfördraget.


You might expect the head of the group of countries that use the euro to understand the common currency better than anyone. You would be wrong.Vidare vill Tommy Waidelich att Sverige inför euron på sikt.
- Just nu är det inte aktuellt. Jag tycker att vi ska respektera folkomröstningen. Men på sikt, om opinionen vänder, anser jag att vi bör vara med, säger han till DI.

4 comments:

Björn Nilsson sa...

Den där Waidelich, har han alla hästar inne i hagen, är han den skarpaste kniven i lådan - eller är han i själva verket dum i huve' ? Det där med att ansluta sig till EMU är väl lika klartänkt i dagsläget som de där entusiasterna som så sent som våren 1945 ville åka ner till Tyskland och gå med i SS för att bekämpa bolsjevikerna.

Teckentydaren sa...

Man kan ju ana upplägget. "Good cop vs bad coop" rutinen, Juholt lovar guld och gröna skogar sen kommer W som “realisten” och säger det går ju inte det har vi inte råd med.

Björn Nilsson sa...

Det verkar ju fånigt om den "ekonomiske talesmannen" skall vara överordnad partiordföranden! Men det kanske är så det går till i ett parti där medlemsdemokratin inte fungerar?

Teckentydaren sa...

Jo det kan man ju tycka, men liknande var det väl med "radarparet" Palme och Feldt. Palme ångade på med rödgldgad retorik medan den praktiska ekonomiska politiken stod Feldt för.


Jag hörde på tidningskrönikan i dag, genomgående oavsett om det var sosse eller högerblaskor så var Euron innerst inne väldigt bra även om grekerna just nu ställde till det och krisen skulle stärka euron.


Sen första omgången av kurerande nyliberal åtstramning i grekland har minst 400 000 förlorat sina jobb, den officiella arbetslösheten stigit till 16% och ungdomsarbetslösheten till 40%. Nu begär man att grekerna ska svälja mer av samma medicin hopkokad på minst sagt dubiösa ekonomiska teorier. Man förstås de demonstrerand grekerna, en dos till av samma medickin och de stryker med. Och som med Lettland etc kommer tidningar och politiker att hylla det som en framgångsrik operation, förvisso dog patienten men operationen var det inget fel på.

Hur tänker EU politikerna, hur ska grekland kunna komma på fötter om man beordrar att allt fler ska bli arbetslösa.?

Som en ung arbetslös sa, jag måste ha ett jobb så jag kan tjäna lite pengar och kunna lämna landet.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>