2011-06-26

Mer osakligheter om Grekland

Så var det dags igen

SR:
Kraftigt minskad turism till krisens Grekland
Några nedslag från krisen…. ”Turisterna flyr Grekland,”

På många håll i Grekland märker man däremot en nedgång i fråga om den totala turismen till landet.
De driver en restaurang i Kalives på Kreta och uppskattar att turismen där har gått ned med 50 procent sedan ifjol, bland annat, tror de på grund av de relativt höga priserna i Grekland.

När vi talas vid är deras restaurang tom. Jag är den ende kunden och framför oss är stranden nästan öde, jämfört med hur det såg ut vid samma tid förra året.

– Euron har kört oss i botten, säger Michelle, som tror att även spanjorer, portugiser och irländare i dag säger samma sak.


Det är förstås möjligt att turismen fallit som en sten sen förra året i Grekland, men artikeln verkar minst sagt osaklig och verkar endast bygga på skvaller och löst prat, man anger inte någon källa förutom ett par som driver en restaurang på Kreta.

Om Turismen i Grekland minskat pga Euron och att Grekland blivit dyrt borde det ha synts i tidigare turiststatistik. Klart att de bilder som nu kablas ut inte är bra för turismen som vill ha sol bad och avkoppling. Om man ska se till statistiken drabbades Spanien och Portugal hårdast av finanskrisen 2009 men kom tillbaks en del 2010. Grekland är bland de som klarat sig bäst fram till 2010. Näst efter Italien är det Grekland som klarat sig bäst under Eurotiden sen 2002.


not. alla siffror för helår förutom Frankrike som bara har för 5 månader högsäsong.Vi har aldrig tidigare haft så bra möjligheter att kolla olika sorters statistik som nu med internet, några knapptryckningar och t.o.m. kreti och pleti kan kolla eurostats turiststatistik. Märkligt att så få journalister besvärar sig med detta och då inte minst när det gäller ekonomi. Man rapar hellre i kör anekdoter från förmenta ”experter”.

Är det så svårt att se att allt inte handlar om export och turism utan om möjligheterna att utveckla landet inte minst när det gäller hemma marknaden som är grunden för att kunna klättra i förädlingskedjan och kunna konkurrera på en högre nivå internationellt. Det är detta som Euron bl.a. omöjliggör.Jag får nog ändra namnet på bloggen till ”Myth Buster” :-)

----------
De där italienska siffrorna verkar misstänkt bra, kan vara något som inte stämmer där. Som när man hade stor inventering av mjölkbönder, inte många vill medge denna verksamhet. Men sen gick man miste om EU:s mjölksubventioner och det fick komma till en lösning och allt mer vit mjölk såg dagens ljus.

2 comments:

Jan Wiklund sa...

Glöm inte journalisternas valspråk: Kolla aldrig en god historia!

Teckentydaren sa...

Problemet är att detta underblåser högerpropagandan om den dyre Greken och som förstås inte jobbar tillräckligt hårt så det blir billigt för turisterna. Högern säger det krävs lönesänkningar, vänstern säger valutakursen är för hög och konklusionen blir i stort den samma. Klart de förmodligen måste göra något åt sina underskott mot utlandet men som vi kunnat se är inte det primära export och turism som är den främsta orsaken till obalanserna.

Public Service säger sig ju vara fri och oberoende men det kan väl inte innebära att man kan skarva som man vill. Jag inbillade mig att det skulle innebära hög kvalitet och saklig rapportering.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>