2011-07-10

”toll-booth” samhälle

Keiser Report: Europe's Neo Feudalism (E162)

Som Stacy och Hudson säger Europa håller på att förvandlas av sk ”toll-booth” samhälle där den arme europén snart inte kan blinka utan att behöva betala ”toll-booth” till rentierer i stället för att ha väsentlig samhällsservice till självkostnadspris det senar vilket förstås underlättar den ekonomiska aktiviteten i landet och gör det så billigt så möjligt att göra ”affärer”. I ”toll-booth” samhället ska det betala skatt till både samhället och privata rentierer. Total galenskap. Folk som Wigforss torde rotera i sina gravar.

Ett tidigare extremt ”toll-booth” samhälle var Frankrike under 1700-talet, ”skattebördan” till rentiererna/överheten var monstruös, en normal bonde betalade jämfört med dagens inkomstberäkning typ 80% i ”skatt”, när det var dåliga skärdar kunde det mycket väl bli över 100%. Tillslut fick folk nog och reste sig i motstånd mot denna absurda samhällsordning.

Och Europas socialdemokrati står där ”som vanligt” med mössan i handen och skrapar lite med foten för att visa rentiererna sin vördnad när Europa omvandlas till en tid som vi trodde vi lämnat bakom oss för länge sen.

Hyckleriet och dubbelmoralen är som vanligt oerhört när de EU-vänliga politikerna gråter krokodiltårar över bond-vigliante spekulanterna som jagar som en vargflock. Själva syftet med EMU och EU:s ekonomiska regelverk och lagar för centralbanker har ju varit att ”befria” pennigen från demokratisk kontroll och disciplinera den folkliga demokratin. Det var klart uttalat, om politikerna inte ”sköter sig” och håller folket i schack skulle de straffas av marknaden som ska ha vetorätt över den demokratiska viljan.

Nu gör ”vargflockarna” vad politikerna beställde när de totade ihop det ekonomiska ramverk som EU och Euroländerna lever under. Från vänster till höger var man rörande överens om att detta var den enda vägen. I stället för att gnälla om den hemska marknaden borde vara nöjda och belåtna och slå sig för bröstet, det fungerade precis som man planerade.2 comments:

Björn Nilsson sa...

Det finns många ställen i Stockholm med ett namn som visar att det funnits tullstationer där, Hornstull, Norrtull med flera. Under feodaltiden var Rhen kantat av borgar där de lokala bossarna tog upp tull av förbipasserande. Likheten mellan dåtiden och nutiden är att inkomsterna förmodligen mest slösas bort på improduktiva saker som konsumtion för tullindrivarna. Inte undra på att dessa samhällen utvecklades långsamt när stora delar av det ekonomiska överskottet helt enkelt konsumerades bort av grupper som hade makt men inte så många produktiva ideer.

/lasse sa...

Och inte så lite gick säkert åt till att bevaka och skydda sin position som förmånstagare av folkets slit och släp.

På tal om tull fanns det ett förr ett fiffigt sätt att ta tull/beskatta som jag tror användes över Öresund. Den som ville föra över varor fick själv bestämma värdet på varorna och därmed hur mycket tull det blev, haken var att tullindrivaren då hade rätt att köpa varorna till det priset.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>