2011-08-09

Teknikens under

Dagens kameror är otroliga, förr fotade man med typ Kodachrome 64 (en klassisk film som gick i graven förra året) där "64" står för ljuskänslighet ASA 64 eller om det var ISO 64 som är samma hastighet. Skulle man fota när det var mörkt kunde man använda svartvit film som Tri-x 400, jämfört med ”64” var 400 ganska grynigt (stort korn i filmen). ”snabb” färgfilm typ 200 ASA var inte mycket att hurra för när det gällde upplösning.
Birden ovan är fotad med digital teknik och ljuskänslighet ISO 6400, 125/sek och bländare 8 med Canon budget telezoom 55-250 vilket blir 1,6 ggr mer på en sk crop-sensor. Bilden är också något beskuren och endast färgbrus digitalt bortaget. Brännvidd 214 mm vilket blir 342 mm på crop sensorn. Objektivet har också bildstabilisering och handhållet på 125 sek är inga problem. Nu är förstås de höga ISO talen lite missvisande då det är lika stor skillnad mellan 50 till 100 ISO som mellan 3200 till 6400 ISO. Men det innebär trots det att man numer kan fota handhållet under ljusförhållanden som inte för så längesen krävt stativ och långa slutartider, birden hade nog inte orkat sitta kvar så länge.

2 comments:

Björn Nilsson sa...

Varför ser den stackars råkan så tilltufsad ut? Är den chockad av allt teknik-snack?

Jag tror att de som en gång i tiden började kämpa med knölig systemkamera med massvis av inställningar som måste göras på nolltid, och sedan en massa svettigt jobb i mörkrummet, blev bra på att komponera bilder. Med dagens elektronik (jag kör med en liten fin fickkamera) kan man strunta i mycket av tekniken, låta den sköta sig själv, och låta bilden bli det väsentliga.

/lasse sa...

Det är förmodligen fråga om en pensionärsräka i allianslandet, luggsliten och satt på undantag betraktar han ”landstingets” nya HK i Malmös nya rikemansgetto sponsrat av regressiva skatter från överbeskattade underklassens NAIRU-dikterade köpkraft.

Härförleden fick jag faktiskt lite beröm av dottern efter att ha fotat hennes nyskapade lille medborgare i allianslandet. Hon beklagade sig lite över att de inte fick till det lika bra med sin enkla kompaktkamera. Varvid jag inte kunde motstå att i dryg fotonördtradition påpeka att det inte är kameran som tar bilderna utan fotografen. :-)

Och förstås drar historien om den kände fotografen som var och plåtade Hemmingway. Ernest berömmer fotografen för dennes bilder och frågar vad han har för kamera. Varvid fotografen replikerar med att han inte skulle fråga Ernest vad han använder för skrivmaskin när han skriver nobelpristagarverk

Dottern som är civilingenjör är förstås inte dummar än att hon förstår att tekniken har betydelse även om den inte bestämmer hur bilderna ska skapas.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>