2011-10-20

Ät upp!


Fahad al Anezi
Fahad al Anezi, Saudiarabisk restaurangägare i Dammam vid gulfen blev berörd under Ramadan när han såg på TV om svält och elände i södra Somalia och beslutade att nu fick det vara slut med gästernas slöseri och att mat slängdes. Han införde avgift för de som inte åt upp det de beställde och skickar pengarna till välgörenhet. al Anezi hade noterat att det fanns gäster som för att skryta med sin välbeställdhet beställde in långt mer än de rimligen kunde äta upp och ville få ett slut på detta ofog. Det lär också blivit populärt bland gästerna, och ökat antalet kunder.
bbc

Ett drag som hade uppskattats av de ”mattanter” som fanns när en annan fick mat i skolbespisningen. Då var det inte tal om att slänga maten utan det skulle ätas upp. Nu var det inte några problem för en annan och del andra, maten var god och vi stoppade i oss ordentligt. Mattanterna såg även mellan fingrarna när vi tog snabblunch kl 11, vid extra kulinariska högtider typ kålpudding, för att sen stoppa in ordentligt vid ordinarie lunchrast kl 12, de tyckte nog att de magra pågarna behövde mad.

Ungefär samtidigt med Dammam historien står det i bladen om en dansk restaurang som infört samma avgift, ”Vin & Bøf i danska Hjørring lägger 30 kronor extra på notan om gästen efter måltiden lämnar för mycket mat på tallriken”. Nu verkar det inte vara av riktigt samma skäl som den godhjärtade Fahad al Anezi som skickar pengarna till välgörenhet.
”Gränsen går vid 150 gram och gäller restaurangens buffetmåltid.
Chemin Lee som äger och driver krogen kallar det miljöavgift och berättar att han upplyser kunderna om avgiften innan de beställer.
Syftet är att minska mängden matavfall och påverka buffé-gästernas attityd och få dem att inte lägga upp onödigt mycket på tallriken.”
restaurangvarlden.se/


Henrik Cui på Bamboo Mongolian Barbeque i Göteborg verkar ha den rätta attityden och lägger inte fingrarna emellan om gästerna inte äter upp.
”Tre gäster på Mongolian Barbeque slängdes ut och nekades efterrätten för att de inte orkade äta upp allt de tagit från buffén.
- Jag gillar inte gäster som slösar, säger restaurangchefen.
...
Servitören kom och frågade om de var klara och ville ha glass. Men när han såg att en av tallrikarna var halvfull påpekade han att desserten egentligen bara ingår om man ätit upp.
En argumentation uppstod och servitören kallade på restaurangchefen.
- Chefen flippade ut och började svära: "dra åt helvete ni är aldrig välkomna hit"
Restaurangchefen ska sedan ha läxat upp dem och börjat prata om de svältande barnen i Afrika och hur ungdomar borde lära sig att äta upp maten.
...
Restaurangchefen Henrik Cui medger att han blev upprörd och lite otrevlig, men står för att han bett sällskapet lämna restaurangen utan dessert.
- Ta en tallrik, ta två, du får sitta hela dagen om du vill men kasta inte maten. Jag gillar inte gäster som slösar, de är inte välkomna hit.
- Om maten inte smakar är det en helt annan sak. Men han sa att han inte orkade mer. Hur ska han då orka efterrätt? undrar Henrik Cui.”
gp.se

Helt rätt herr Cui skulle fått godkänt av mina matbespisnings tanter. :-)

Arabisk haute cuisine0 comments:

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>