2011-10-16

Juholtaffären

Frapperade i den här är hur alla och inte minst sossar envisas med att Juholt har gjort fel om än inte uppsåtligt, har begått misstag mm men lik förbannat har han åtminstone begått regelbrott om nu reglerna varit tydligare (trots att än så länge har ingen kunna visa på några regler överhuvudtaget) eller åtminstone moraliskt fel. Ingen besvärar sig det minsta med att försöka sätta sig in i vad som gäller och vad det rent sakligt är fråga om.

Man må var missnöjd med vänsterretorikern, högerpraktikern och vingelpettern Juholt men vad har det med detta att göra om man är ledande sosse och ska ut och försvara partiet. Obönhörligen spelar man med i mediedramatiken utan att våga eller förmodligen kunna ha en egen åsikt som grundar sig på besväret att leta upp fakta.

Detta lär vara där den omtalade lyxvåningen är, hur ska Juholt med partner kunna slita sig och flytta till Sagerska
Dessutom lär det enligt uppgifter vara dyrare att ha ledamöter boende i riksdagens inackorderings-lägenheter och rum än vad Juholt kostade i egen bostad. Dessutom är det mycket troligt att om Juholt inte fått hela hyran av riksdagen (om sådan regel funnits) hade han kunnat dra av resterande i sin deklaration.

Objektivt sett blir det inte helt utan fläckar för Juholt, hans stab och S i den här affären. Att Juholt var så snabb med sin pudel kan man anta vara att han och staben affekteras spontant av ”avslöjandet”, som man själv ofta gör när man läser sådant och inte haft möjlighet att tänka efter.

Har han hela tiden tyckt det var fel det han gjort? Hans snack om att reglerna är ”glasklara” var nog för att han och staben svalt aftonblaskans påstående om det, själv hade/har nog han och hans stab inte den blekaste, de bara spelar med i aftonblaskans påstående.

Vad är det för folk som jobbar på det stora partiets stab, hur svårt kan det vara att bena ut fakta om det här med boendetraktamente? Att det är ett traktamente och vilka regler skatteverket har för dessa, det som Lindmark på Newsmill plockar fram är sådant som finns på skatteverket hemsida för att hjälpa företag om vad som gäller om traktamenten. Problemet är förstås också att ledamotsförvaltningen huxflux ändrar sin hemsida och ad hoc hittar på en vag "regel" (vilket rimligen borde vara en riktig och stor skandal och orsaka drev mot denna förvaltning och avsätta chefen där).

Men den nypåhittade "regeln" är så vag och nog borde man kunna gräva lite och se hur mycket substans det finns i förvaltningens påstående om regler, speciellt som chefen där svamlar om underförstådda regler. Mer is i magen tycker man nog vad som jag förmodar är professionella aktörer på Juholts kansli skulle ha. Innan man gör en pudel bör man väl ta reda på om man verkligen gjort något fel. Med pudeln har man erkänt att man gjort fel, varför erkänna ett fel när man inte ens själv vet om man gjort fel. Ganska snart kom det också fram att hemsidan hos riksdagen hade skapats pga att det var drev. Något märkligt är också att uppgifterna på Annie Lööfs blogg och som publicerats i Affärsvärlden inte fått det minsta genomslag i media (bortsett från allehanda.se ledare där jag såg det), dessa uppgifter är synnerligen graverande för riksdagsförvaltningen, ledamotsservicen och inte minst chefen där. Varför hålls ledamotsservicen och chefen Bjernbäck om ryggen av media.

Alla de inblandade tjänstemännen på förvaltning och partiledarkansli etc. har säkert akademiska utbildningar, har höga löner och förmåner och tycker de tillhör eliten som förtjänar att ha detta. Men speciellt intelligenta och smarta verkar de inte vara, man skulle förmodligen vilken dag som helst kunna byta ut dem mot ett gäng fas-3:e utan att någon skillnad märkts mer än att man inte riktigt haft samma språkbruk. Fas-3:e den del av medborgarna som av nämnda elit offrats för att blidka den allsmäktige NAIRU-guden.

Man får alltmer intrycket att landet styrs av inkompetenta lismande halvidioter (med akademisk utbildning) som tror att mediebilden är verkligheten och gör allt för att vara denna tillags. Hur står det till i landets utbildningssystem och då inte minst på akademisk nivå. Man kan av och till läsa på Newsmill en rad olika professorer, docenter etc av det lite mindre kända slaget som vet bäst i olika ämnen och man baxnar över vilken låg nivå de håller. Newsmill har sina förtjänster och de är avslöjande.

Helt lätt verkar det inte vara att starta om den gamla rishögen, dags för Prime-sossarna att ta över och kassera in skrotningspremien?
För alla de upprörda i sosseeliten är tydligen detta i sak helt korrekta traktamente för dubbelbosättning en stor sak, man tar inte ut det traktamente som man har rätt till, så säger den oskrivna regeln och alla visar upp dystra och bekymrade miner över att Juholt fått det traktamente han har rätt till. Att man garanterar Juholt direktörslön som med sociala avgifter går löst på så där en 6500 kr/dag (extra försäkringar och pensioner oräknat) har de inga bekymmer med, men att Juholt fått ut drygt en hundralapp ”för mycket” i korrekt utbetalt traktamente per dag är något som skär in i hjärtat på sosseeliten (& medieeliten). Juholts digra direktörslön betalas också av skattemedel, riksdagsarvodet är även de dessa omhuldade skattemedel, utan partistöd från skattebetalarna hade det inte funnits en chans i helvetet att medlemsavgifter och lotterier hade kunnat betala partiledaren direktörslön.

Hyckleriet på alla sidor vet inga gränser i den här affären.

Dessutom lär det vara så att totalt med styrelsearvoden etc så kommer Juholt upp i en 175 tusen per månad och då är förmodligen övriga skattefria schablonersättningar från Riksdagen oräknade. Med sociala avgifter skulle det bli närmare 8000 kr/dag.

Hela denna affär torde ha kostat hundratals miljoner i improduktivt arbete den gångna veckan hos vårt lilla självgoda etablissemang, samtidigt går lågavlönad vårdpersonal i t.ex. äldrevården på knäna och försvarslösa gamlingar blir mer eller mindre vanvårdade. Vårt lilla självgoda etablissemang kan nu torka svetten ur pannan, ännu en gedigen insats för demokratin här i landet.

----
Morgan Johansson vill bekämpa den organiserade brottsligheten med att förbjuda MC-västar ... suuuck!
SR

Har dessa figurer tappat all verklighetskontakt?


SR - SvD - SvD - SvD - DN - DN - DN - DN

8 comments:

Björn Nilsson sa...

Att man skulle hålla sig med "oskrivna regler" ... tja, i vardagssammanhang utan bokföring och redovisningsskyldighet och revision går det väl an. En familj fungerar på det sättet (om nu inte föräldrarna är specialister på administration eller bokföring, kanske). Men när det gäller utportionering av medel ur en kassa som tillhör en organisation - offentlig, privat eller med annan ägandeform - borde man väl ha klart nedskrivet vad som gäller. Och det som inte är nedskrivet gäller inte.

MC-väst är väl bra att ha på sig exempelvis när man går och handlar. Man rinner genom butiken på nolltid, inga står i vägen och hindrar, och det är inte alltid som personalen tycker att man skall behöva betala när man går!

Pierre Gilly sa...

Hur politiker som Juholt agerar bygger inte på verkliga förhållanden, utan den syntetiska verklighet media skapar. Och det gör de tyvärr helt rätt i, för det viktiga i sammanhanget är inte hur saker är utan hur de verkar.

/lasse sa...

Det ligger förstås en hel del i det att det går inte att bortse från den syntetiska verkligheten, men PM Nilsson har faktiskt en poäng i när han jämför med Bildt och Persson dessa pudlar/ade i princip aldrig.

”Bildt är det främsta exemplet på en politiker som inte darrar inför drevet. Han har varit utsatt för en genom åren ganska hård granskning och är anklagad för mycket allvarliga saker. ... till skillnad från Juholt hänvisar han inte till en pågående undersökning utan slår tillbaka med full kraft, ser Skavlan rakt i ögonen och säger att det där är trams och håller via bloggen journalisterna i örat. Han pudlar aldrig.”

Pierre Gilly sa...

Jo, men Person var statsminister, och kunde påverka spektaklet. Bildt kan räkna med med att vissa medier stödjer honom oavsett vad han gör eller säger. 90 procent av alla ledarsidor är borgliga. Kanske är ärlighet mer sett som en svaghet bland de mörkblå. Sen är ju det Bildt gjort eller gör sig skyldig till så grovt att många nog har svårt att tro han är skyldig, oavsett bevisen. Det omvända gäller för Juholt.

/lasse sa...

Jo så är det förstås också men till en del handlar det nog också om att inte rakt av köpa den bild som presenteras av media. Initialt innan det utsedda offret vet vad fakta är det förstås en viss gambling och får lita på sin magkänsla om denne faktiskt begått något fel. Vet man med sig att man gjort fel och att detta kommer att visa sig är det förstås bara att pudla. Men vet man inte det bör man nog ha is i magen och snabbt som tusan ta reda på fakta. Trots som jag tycker onödig pudel klarade sig Juholt ganska bra och gav ett stabilt intryck och vek inte undan. Han gjorde dessutom en stabil insats mot statsminister fredde i riksdagsdebatten. Om någon ska slå Reinfeldt så är det en sån som Juholt, Mona har aldrig fått fredde så ur balans som Juholt lyckades med. Statsminister fredde blev högröd i ansiktet och gick nästan up i falsett.

Anonym sa...

En sak som jag inte riktigt kan förstå är att Juholts särbo fått hela hyran betald av riksdagen.
Särbo – javisst:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valber..
Just då passade det väl att kalla sig särbo - men för att få ut hyran från riksdagen måste han vara sambo och då sa han att han var det.

Men nu ska han tydligen betala tillbaka fast han gjort rätt ?

Juholt är inte så dum att han inte förstått att han inte kan flytta in hos sin särbo och sedan skicka en räkning på hela hyran till riksdagen.
Men i och med att särbons namn stod på räkningen kunde han gardera sig. Han förstod förmodligen att kansliet skulle betala ut hela särbons hyra till honom ändå – vilket också skedde.
Som sagt – Juholt är inte dum.

S-ledningen står nu enhällig bakom Juholt - men det tog dem sju timmar att komma fram till det.

Vilken fars !

/lasse sa...

Annie Lööf fick besked om att hon kunde få hela hyran trots att hennes nye make bodde och hade skrivit sig i Stockholms lägenheten och hon var naturligtvis skriven i den del av landet som hon var riksdagsledamot för.

Fallen är lite speciella så om skatteverkets regler om att familjen kan bo i bostaden som används på tjänsteresan och som berättigar till traktamente är tillämpliga är förmodligen inte helt klart. Om det skulle strida mot skatteverkets regler är detta en fråga för skatteverket och riksdagen kan inte betala ut skattefriersättning. Skatteverkets regler gäller även för ensamstående – ”Även ensamstående kan medges avdrag under samma förutsättningar”.

Om jag förstått det rätt bor dessa ihop och är ett par/partners. Varför dessa inte skulle kunna bo ihop vara skrivna på olika ställen som Lööf och hennes man och att precis som Lööf fick besked om att hon kunde får hela hyran betald trots detta skulle Juholt också kunna få det.

Beskedet till Lööf förefaller rimligt i att det förmodligen ligger i linje med skatteverkets regler.

/lasse sa...

Som det verkar har man nu låst sig vid mea culpa pudeln, jag arme syndare rullar mig självmant i stoft och aska för att göra bot och bättring.

Vad det gäller traktamentet finns det rimligen inget att rulla sig i stoft och aska för, när man gör det ändå liknar det mest skenheligt hyckleri.

Men nu blir det väl ont om tjänsteresande S-potentater på Sheraton och liknade logiställen det är vandrarhem och sovsalar som gäller för den frugala partieliten.

S har med den senaste valförlusten fått sänkt partibidrag med ca 50 miljoner, från ca 570 miljoner till 520. Det innebar att yxan gick bland de 140 anställda. När sådant händer hade det förståss varit klädsamt om också de statsministeravlönade partiledarna (som aldrig varit Statsministrar och med riska att aldrig bli) avsagt sig en del av denna höga lön för att rädda åtminstone något jobb i organisationen. Men så långt sträcker sig inte den interna partisolidariteten. Nu sitter man med en fd statsministeravlönad som kostar partiet minst 6500 kr/dag och en innevarande där man dock ”endast” behöver fylla på ovan riksdagsledamotslönen. Undrar om den gamle fd som faktiskt varit statsminister får något från partiet.

Om detta sägs det överhuvudtaget inte något av partieliten som nu rullar sig i symboliskt i stoft och aska inför kamerorna för att göra bot och bättring för att Juholt fått drygt en hundralapp ”för mycket” per dag i traktamente från riksdagen enligt den stränga moraliskt spartanska S hederskodexen som inte tillåter att man får ut det traktamente man har rätt till.

Att medlemmarna är knäpp tysta om denna lönefest i partitoppen säger förmodligen en del om sjukdomsinsikten hos medlemmarna.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>