2010-10-02

Bär arbetslinjen i ett politiskt u-land

Ännu några stackars utländska bärplockare som blivit blåsta på betalningen. 160 thailändare som står där utblottade efter att ha lagt ut dyra pengar för att komma och serva ännu ett svenskt skojarföretag i bärbranschen.
"De 160 thailändska bärplockarna har varit i Västerbotten i två månader för att plocka bär. Nu finns de i Åsele och väntar på sina pengar, drygt 16 300 kronor per månad."

"– Pengarna som de nu har förlorat betyder otroligt mycket för de här människorna. De har skuldsatt sina farmer och hus i Thailand som de kommer att förlora om de inte får pengarna, ..."

"Bärplockarna var anställda direkt under Lomsjö bär, och inte via bemanningsföretag och kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg säger att det har fungerat bra, fram tills i onsdags, då han fick veta att Lomsjö Bärs konton var tömda och ägaren borta."

"Ägaren till Lomsjö bär är redan sedan tidigare misstänkt för bokföringsbrott och skattebrott."

Men någon (kommunrådet?) borde kanske ha anat ugglor i mossen när det gäller en företagare som är misstänkt för kriminell bokföring.

Invånarna i kommunerna som drabbas av bärskojarna får naturligtvis stå för kostnaden att reda upp efter skojarna, se till att de utblottade stackars utlänningarna får mat och tak överhuvudet och transportera dem till huvudkommunen för hemresa.

Om nu våra makthavare inte bryr sig om de stackars bärplockarna kunde väl åtminstone kostnaderna för skojeriet var anledning att styra upp det hela.


"- Vi är mycket besvikna. Vi har alla tagit stora lån med hög ränta. De flesta är fattiga bönder som kanske tvingas sälja sin mark, säger Panthartit, en man i 50-årsåldern som också säger att det förekommit dubbla kontrakt, ett generöst när plockarna rekryterades och ett annat när de senare anställdes.

VK har inte sett några avtal, men enligt uppgift ska skillnaden främst bestå i att bärplockarna inte förstått att de också skulle betala kostnaden för kost och logi, 190 kronor per dygn."

Men det är inte så lite för bärplockarna när man ser till deras eventuella nettoförtjänst.Dessutom var det säkert medvetet som man inte sa hela sanningen när dom skulle till en av världens rikaste industrinationer föra att tjäna en slant.

Enligt tidningen så var det fråga om två månaders bärplockning. Jag förmodar att här är det inte fråga om åtta timmars dagar och lediga veckända utan 10 – 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan.

Enligt uppgift hade de drygt 16 300 per månad att fodra, om de 6000 de redan ska ha fått ut ingick i detta framgick inte. Om det före skatt framgick inte heller.

2 x 16 300 = 32 600 + 6 000 = 38 600

Minus förskottskostnader för att kunna komma till det förlovade landet och serva bärskojaren: 20 000 – 25 000

Det gör att bärplockarna ska ha tjänat mellan 3 800 till 9 300 per månad beroende på vilket alternativ man väljer och pengarna var skattade och klara. På de pengarna är 190 kronor per dygn för kost och logi inte småpengar.

Det är förstås för jävligt att dessa "arbetslinjens hjältar" ska stå för alla de ekonomiska riskerna. Men så är det, fattiga människor måste alltid betala mer än andra för att kunna förverkliga arbetslinjen. När en fattig lånar måste han betala ockerräntor, hela dennes konsumtion är vanligen alltid till ett högre enhetspris än de mer välbeställda betalar.

Jo en låglöne-arbetslinje som säkert gör att Borg och alliansen blir gröna av avund. Det är förstås bara en tidsfråga innan underklassen i Sverige också måste jobba på dessa villkor, fattas bara, låglöne-arbetslinjen gäller snart som ekonomisk "grundlag".Men det finns ett visst hopp för bärplockarna att deras fodran kan sätta företaget i konkurs och då kan de om det inte finns några pengar få statlig lönegaranti. Men det kan förstås dra ut på tiden och sitter de med stora lån till ockerräntor drar det snabbt iväg med skulden och förlorar ändå hus och hem som de satt i pant.

"Under fredagen satt företrädare för Lomsjö bär, Thailands ambassad och Åsele kommun i förhandlingar för att hitta lösningar för de strandsatta bärplockarna i Åsele.
Resultatet av förhandlingarna var någon form av erbjudande för att hjälpa bärplockarna att åka hem."
Man tappar hakan, först tömmer skojaren kontona och är spårlöst borta och nu sitter demokratiskt valda kommunpolitiker och "förhandlar" med företrädare för kriminella-bärskojar-gangsters. Arbetslinjens förlovade land är inte på väg att bli ett politiskt u-land, vi är redan ett.SR
Vk 1
Vk 2
NYT
vk 3

3 comments:

Björn Nilsson sa...

Jag undrar om inte en del personer som är utsatta för "åtgärder" redan håller på att glida in i det här facket av rättslösa arbeten som inte ens betraktas som arbeten.

Det är klart att börjar det ruttna på ett ställe kommer rötan att sprida sig till tidigare friska områden om inte motåtgärder vidtas. Men på den fackliga sidan verkar man ha väldigt svårt att slå tillbaka. Det kommer att straffa sig.

Jan Wiklund sa...

Det påminner om dom skojarbolag som sålde biljetter till USA för hundra-hundrafemti år sen. Det borde finnas nedärvd kunskap hos diverse kommunalpolitiker.

/lasse sa...

Det blir förstås följden av "arbetslinjen" och sk ökat arbetskraftsutbud, men det bryr sig förstås högeralliansen inte om. Det enda de bryr sig om är om underklassen inte belastar bättre folk med bidragskostnad, om sen folk lever i missär gör inget bara de inte kostar något. Om det är till förfång för folkhushållet bryr de sig nog inte heller om bara de själva klarar sig hyggligt. Kortsiktigheten är en dygd hos dagens politiker.

Råkade se en liten skrift "Hur fungerar arbetsmarknaden" avsedd som utbildnings/informationsmaterial för anställda på arbetsförmedlingen, skriven av ett par habila nationalekonomer. Nu skummade jag bara en del men det man kunde se var det nyliberal mikroekonomi som naturligtvis kom fram till att lägre löner och mindre "besvärliga" fackföreningar gynnade sysselsättningen. Närmast ren politisk propaganda.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>