2011-03-22

Nya Zeeland

Michael Hudson
Guns and Butter, March 16, 2011
Lyssna på hela 55 min:
www.kpfa.org
B F: Is the government in New Zealand presently a right wing party?

M H: Yes, it’s a labour/social democratic party.

Undrar om Hudson missuppfattade frågan eller hörde fel, men den labour/socialdemokrati vi sett sen 1980-talet är det förstås ett helt korrekt svar om man ska hålla sig till sanningen och inte önsketänkande.


Hudson fick kritik i kommentarerna för att han kallade Nya Zeeländarna för dumma. Men en höll med honom:

I'm a New Zealander who has lived abroad for many years. Coming back to NZ after a long while I can honestly say that yes, NZers are stupid. They have stupidly believed all the crap their corrupt politicians have dealt them over successive years and done nothing about it. Recently they voted in a bunch of crooks under the mantle of the National Party who openly advocate selling the last remaining public assets off to foreign interests. I've since left NZ because I hated what I was seeing and I couldn't bear it anymore. The country is screwed and the people deserve what they've got. They continue to bury their collective heads in the sand and do nothing (apart from quietly complaining behind the scenes) while their 'elected' officials sell them short.

3 comments:

Jan Wiklund sa...

Nå, de är uppenbarligen inte ensamma om sin dumhet - reaktionerna verkar vara mer eller mindre domsamma i hela i-världen. Och man kan fråga sig varför. Varför var den generation som föddes ca 1880-1900 så mycket mer intelligent när den ställdes inför ungefär samma sorts problem?

Kan det bero på att de tvingades organisera allting från grunden? De slapp tyngas av diverse gamla strukturer som byggdes upp förra gången och som delvis har ruttnat ner pga paternalistiska beroenden under rekordåren. De hade inget annat val än att tänka nytt.

/lasse sa...

@Jan W

Jo de fick allt tänka själv, kanske inte lika bekvämt men förmodligen betydligt mer stimulerande för bildningen, i motsats till utbildning som inte sällan går ut på att lära sig att repetera vad andra har tänkt ut. Den samlade utbildningen hos dagens generation är förmodligen skyhögt högre än den var i den nämnda tidigare generationen. Man kan här fråga sig om det kanske rent av är ett hinder för att tänka själv.

Kerstin sa...

Så här tror jag:
Världen var inte så stor på den tiden. Människor visste inte så mycket om vad som hände utanför de egna städerna eller byarna men vad som hände där, det kände de till. De såg hur de sögs ut, de visste hur utsatta de var och de började organisera sig för att protestera. De hade tydliga motståndare.

Idag är allting mycket mer komplicerat, i varje fall om vi ska tro media, ja så komplicerat att de flesta av oss inte har en möjlighet att förstå det. Utsugningen är mer dold. De verkliga relationerna mellan kapital och olika länder är svårare att förstå och idag, till skillnad från förr utsätts vi alla för en massiv propaganda som dels är svår att se igenom dels gör det lättare att lura oss. Våra fiender är inte synliga för oss. Vi vet inte var de finns. Förstår vi ingenting då passiveras vi. Om allting som händer runtomkring oss bara verkliga helt obegripligt, ja var ska man börja om man vill förändra.

Skicka en kommentar

Tillåtna HTML taggar: <b>, <i>, <a>